Tekst objavljen: 12.04.2018 14:06        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji na nivo od 3 odsto. Istovremeno, doneta je odluka o suženju koridora kamatnih stopa sa ±1,5 na ±1,25 procentnih poena, što znači da je kamatna stopa na depozitne olakšice ostala nepromenjena.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 3,00 odsto

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je procenio da očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu pružaju mogućnost za dodatno ublažavanje monetarne politike.

Usporavanje inflacije u protekla tri meseca bilo je veće od očekivanog i međugodišnja inflacija je u martu iznosila 1,4%, što ukazuje da su inflatorni pritisci dodatno sniženi. Niske inflatorne pritiske potvrđuje i kretanje bazne inflacije, koja je u martu usporena na 0,8% međugodišnje. To je njen najniži nivo otkada se inflacija meri promenom indeksa potrošačkih cena. Izvršni odbor je istakao da će se, prema projekciji, inflacija i narednih meseci zadržati oko tekućeg nivoa. Približavanje centralnoj vrednosti cilja očekuje se u toku naredne godine, čemu će doprineti i rast domaće tražnje. Na to da su inflatorni pritisci ostali niski, ukazuju i usidrena inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koji očekuju da će inflacija i za dve godine dana unapred biti na centralnoj vrednosti cilja (3,0%). Smanjenjem referentne kamatne stope, u uslovima niskih inflatornih pritisaka, Narodna banka Srbije će pružiti dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu.

Izvršni odbor je istakao da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanja svetskih cena primarnih proizvoda. Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje je prisutna po osnovu monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, kao i odnosa njihovih valuta. Iako je kretanje svetskih cena primarnih proizvoda i dalje volatilno, u narednom periodu se ne očekuje njihov znatniji rast. Izvršni odbor ističe i da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. maja 2018.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije manja referentna kamata referentna kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana