Tekst objavljen: 10.07.2023 14:25        


Narodna banka Srbije (NBS) ukazala je u osvrtu na inicijative za dodatna ograničenja ili zabrane upotrebe gotovine na regulatorni način da su već propisana određena ograničenja gotovinskog poslovanja, koja su usklađena sa onima u Evropskoj uniji, a primenjuju se radi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma

NBS se protivi dodatnim ograničenjima ili zabrani upotrebe gotovine


„Mimo tih ograničenja, koja su neophodna iz prethodno pomenutog razloga, veštačko ukidanje gotovinskih plaćanja značilo bi samo osiromašenje nacionalne ekonomije i korist isključivo pojedinih, najčešće internacionalnih privatnih kompanija. O destimulaciji upotrebe gotovine može se razmišljati isključivo tako da bezgotovinska plaćanja treba da budu isplativa i praktična za upotrebu kako bi zamenila gotovinu“, poručila je NBS.

Ocena centralne banke je da nijedan trgovac nije sklon da bez razloga odbije mušteriju koja želi da bezgotovinski plati i na taj način je izgubi.

„Većina tih trgovaca to radi isključivo zbog toga što im je korišćenje bezgotovinskog platnog instrumenta neretko skupo – od uređaja, preko transakcije, do održavanja tog uređaja. Bezgotovinske metode plaćanja su poželjne, ali ne nametnute po svaku cenu, već sa troškovima koji ih čine prihvatljivim“, smatraju u NBS.

Ako je, kako ističu, gotovina i dalje konkurentna troškovima pojedinih vrsta bezgotovinskih plaćanja (pre svega zbog troškova internacionalnih kartičnih sistema), postavlja se pitanje zašto ne bi korisnicima bilo ostavljeno da sami odaberu opciju koja im najviše odgovara, odnosno ponuditi opciju bezgotovinskog plaćanja, ali ne i nametnuti takvu obavezu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Stav NBS je i da treba biti oprezan kada je reč o predlozima poput mera subvencionisanja POS terminala.

„Zaboravlja se da postoje mnogo savremenija i troškovno efikasnija tehnička rešenja za prihvatanje bezgotovinskih plaćanja“, poručuju iz NBS i naglašavaju da centralna banka i sama preduzima sve što je u njenoj moći kada je reč o daljem smanjenju troškova povezanih s bezgotovinskim plaćanjima.

„Dali smo značajan doprinos postavljanjem izuzetno niskih naknada za korišćenje platnih infrastruktura čiji je operator NBS i normativnim aktivnostima – poput ograničenja visine međubankarskih naknada, ali ne možemo uticati na naknade drugih učesnika na tržištu, a pritom smatramo da i dalje postoji prostor za njihovo znatno dodatno prilagođavanje“, zaključili su iz NBS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
upotreba gotovine ograničenja upotrebe gotovine Narodna banka Srbije gotovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana