Tekst objavljen: 10.11.2016 16:30        


Narodna banka Srbija odlučila je da zadrži referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 4,0 odsto, na današnjoj sednici Izvršnog odbora NBS. Prilikom donošenja ove odluke, Izvršni odbor je imao u vidu da bi međugodišnja inflacija u narednim mesecima trebalo da otpočne postepeni rast i da se u granice novog cilja vrati početkom sledeće godine, a nakon toga da se kreće u tim granicama.

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje na nivou od 4,0 %

Takvom kretanju inflacije trebalo bi da, ocenjuje NBS, doprinesu efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike i oporavka domaće tražnje, kao i postepen rast svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju.

S druge strane, zahvaljujućii dobroj poljoprivrednoj sezoni, dodatni pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu, i posledično niski troškovi u proizvodnji hrane, još neko vreme će delovati dezinflatorno.

Iz NBS ističu da na opreznost monetarne politike upućuje prisutna neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu u pogledu budućih mera američke Uprave federalnih rezervi (FED) i Evropske centrlane banke (ECB) i njihovog mogućeg uticaja na globalne tokove kapitala.

"Ipak, uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, kao i smanjenje spoljne neravnoteže povećavaju otpornost domaće ekonomije na potencijalno negativne uticaje iz međunarodnog okruženja. To potvrđuju pozitivna ocena Međunarodnog monetarnog fonda nakon oktobarske posete, pad premije rizika zemlje i ostvaren napredak na međunarodnim listama konkurentnosti usled unapređenja poslovnog i investicionog ambijenta", konstatuje NBS.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor je usvojio novembarski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u ponedeljak, 21. novembra.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. decembra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referentna kamata referentna kamata Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana