Zvanični kurs Evra za dan 22.10.20. :: 117.5830 rsd
Tekst objavljen: 26.07.2019 12:10        


Narodna banka Srbije pustila je danas u opticaj prve količine kovanog novca apoena od 1, 2 i 5 dinara predviđene za ovu godinu, sa obeležjem godine kovanja "2019". Na godišnjem nivou, bankama se isplaćuje oko 70 miliona komada kovanog novca svih apoena

NBS pustila u opticaj kovanice "2019"

Do sada su u upticaj puštene kovanice sa godinama izrade "2013", "2014", 2016", "2018", a sada slede i novčići sa oznakom "2019" na kojima osim izmene godine, drugih izmena nema.

Praksa je svuda u svetu, pa tako i u Srbiji, da se kovani novac izrađuje od materijala koji odgovaraju ceni koštanja izrade i same nominalne vrednosti novca, kaže za Tanjug direktor Odeljenja za izdavanje gotovog novca u Sektoru za poslove sa gotovinom NBS Nikola Reljić.

"Programom izrade novčanica, opticajnog i numizmatičkog novca i meničnih blanketa za potrebe Narodne banke Srbije u ovoj godini, između ostalog, predviđena je izrada kovanog novca, sa delimično izmenjenim obeležjima, u smislu da na licu kovanog novca tih apoena stoji godina kovanja 2019", navodi Reljić.

Zalihe kovanog novca, koji je izrađen po programu izrade iz prethodnih godina svedene su na minimum.

Prema definisanoj dinamici izrade kovanog novca po programu za 2019. godinu, prve količine kovanog novca apoena od 5, 2 i 1 dinar već su preuzete u centralni trezor. Do kraja godine sledi sukcesivna izrada celokupne količine predvidjene programom izrade.

Na godišnjem nivou, kaže Reljić, bankama se isplaćuje oko 70 miliona komada kovanog novca svih apoena, tako da će zadovoljavanje potreba gotovinskog platnog prometa biti iscrpljene postojeće zalihe sa oznakom kovanja "2018" i ranije. Zatim sledi isplata kovanog novca sa oznakom godine kovanja "2019", a prema dinamici izrade.

Propisima je tačno definisano kako kovanice moraju da izgledaju, poput tehničkih karakteristika, mase, prečnika ili sastava materijala od kojeg je kovani novac izrađen, kao i oznake državnosti na njemu, naziv Republike Srbije, grb, oznaka Narodne banke Srbije...

U našoj zemlji se inače, kovani novac izradjuje od čeličnog jezgra koje je presvučeno slojem bakra koji podseća na kovanice koje su ranije izrađivane od legure bakra, cinka i nikla.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
novac kovanice nove kovanice dinari 2019

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana