Tekst objavljen: 05.02.2014 10:26        


Narodna banka Srbije (NBS) odbacila je tvrdnje najvećeg pojedinačnog akcionara Univerzal banke Nebojše Divljana o nesprovođenju adekvatnog nadzora i smatra da ne postoji pravni osnov za pokretanje tužbi za nadoknadu štete.

NBS odgovara Divljanu: Nismo krivi za Univerzal banku

- NBS odbacuje pokušaje zamagljivanja činjenica kojima se odgovornost za krah pojedinačnih institucija neprimereno prevaljuje na kontrolni organ (NBS), umesto utvrđivanja odgovornosti onih koji su donosili štetne odluke, izvlačili materijalnu korist i naneli materijalnu štetu drugima - piše u saopštenju.

 Najveći pojedinačni akcionar Univerzal banke Nebojša Divljan izjavio je da su krivci za propast banke njeno poslovodstvo, najveći dužnici koji su i akcionari, kao i NBS, protiv koje će podneti tužbu za naknadu štete jer je, kako je naveo, oštetila akcionare grubim nemarom, odnosno nesprovođenjem adekvatnog nadzora.
NBS kaže da je na raspolaganju svim institucijama i javnosti da dokumentovano obrazloži sve svoje aktivnosti i postupke.

U saopštenju NBS se navodi da je Divljan prećutao da je povećao svoj vlasnički udeo u Univerzal banci, iako se prethodno obratio NBS i ukazao na nepravilnosti u radu te banke.

NBS precizira da je Divljan, nakon obraćanja NBS maja 2013, kojim ukazuje na nepravilnosti u radu Univerzal banke, oktobra te godine obavestio NBS da je povećao svoj akcionarski ulog sticanjem dodatnih akcija čime je stekao pravo na približno 12 odsto glasačkih prava u toj banci.

NBS je 31. januara oduzela dozvolu za rad Univerzal banci i imenovala Agenciju za osiguranje depozita za administratora, radi zaštite interesa deponenata i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije. Utvrđeno je da se finansijsko stanje Univerzal banke znatno pogoršalo, i da je ta banka dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti te su ugroženi njena likvidnost i poslovanje.
NBS navodi da se može postaviti pitanje zašto je Divljan povećavao svoj udeo iako je znao za stanje banke i za eventualnu reakciju NBS u slučaju nepostupanja po njenoj korektivnoj meri.

U saopštenju se ukazuje da istovremeno nigde nije dokumentovano šta je sam Divljan, kao zamenik predsednika Upravnog odbora i član Odbora za reviziju banke, preduzeo da zaštiti svoja zakonska i statutarna prava, kao i interese ostalih akcionara banke.

- NBS ne raspolaže podacima o njegovim eventualnim inicijativama za intenziviranje internih kontrolnih aktivnosti, sazivanje skupštine banke (radi obaveštavanja drugih akcionara), formalno pokretanje odgovornosti članova Izvršnog odbora ili predlog za njihovo smenjivanje - piše u saopštenju.

Naglašeno je da cilj kontrolnih aktivnosti NBS nije zaštita vrednosti akcionarskih uloga i interesa, već zaštita interesa deponenata i finansijske stabilnosti sistema.

Pročitajte i:

- Divljan: NBS, menadžment i dužnici uništili Univerzal
- Narodna banka Srbije oduzela dozvolu Univerzal banci
- Katanac na Univerzal banku, "krivac" Tekst u novinama
- Novosti: I Univerzal banka pred bankrotom
- Posle Agrobanke na redu Univerzal banka?
- Stečaj u Univerzal banci, štedišama dele novac

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije univerzal banka banke bankarski sektor bankarsko tržište Nebojša Divljan propale banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana