Tekst objavljen: 22.09.2016 15:57        


Narodna banka Srbije (NBS) očekuje da će trend snižavanja kamatnih stopa na dinarske kredite, koje se postepeno približavaju nivou kamata u zemljama u okruženju i u Evropskoju uniji, biti nastavljen i u narednom periodu. 

NBS očekuje dalji pad kamata na dinarske kredite

"Pojava povoljnijih ponuda stambenih kredita u dinarima u Srbiji, koji nisu valutno indeksirani, a odobravaju se po stopama ispod 5,0 odsto, predstavlja potvrdu dobrih rezultata monetarne politike NBS, kao i procesa makroekonomske stabilizacije zemlje", ocenjuje centralna banka u današnjem saopštenju.

Sa sniženjem referentne kamatne stope NBS i održavanjem inflacije na niskom i stabilnom nivou, došlo je i do bitnog snižavanja kamatnih stopa na dinarske kredite banaka, čiji se nivo, kako kavodi, postepeno približava nivou kamatnih stopa u zemljama u okruženju i Evropskoj uniji.

Iz NBS ukazuju na to da stambeni dinarski krediti, bez valutne indeksacije, za većinu stanovništva čija su primanja u dinarima znači eliminaciju valutnog rizika koji može bitno da utiče na otplatu kredita, s obzirom na to da je promene međuvalutnih odnosa u dugom roku gotovo nemoguće predvideti.

Dinarska štednja stanovništva, iako i dalje na niskom nivou, u poslednje tri godine je, kako se dodaje, povećana gotovo tri puta, trenutno iznosi oko 48 milijardi dinara i beleži kontinuirani trend rasta.

Ovo, po oceni NBS, ukazuje na postepeno vraćanje poverenja u dinar, zahvaljujući politici održavanja niske inflacije i relativno stabilnog kursa dinara, kao i povoljnijem poreskom tretmanu dinarske štednje u odnosu na deviznu, pri čemu su kamatne stope na dinarsku štednju i dalje relativno atraktivnije u odnosu na deviznu štednju. "Očekujemo da će rast dinarskih izvora banaka, u narednom periodu omogućiti raznovrsniju ponudu, ali i nastavak pada cene dinarskih kredita, kako privredi i stanovništvu", poručila je NBS u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs dinarska štednja devizna štednja stabilan kurs kamate na kredite

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana