Tekst objavljen: 29.08.2014 9:00        


Slabljenje dinara pogurala je pojačana neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu, a iz istog razloga slabe i ostale valute zemalja u regionu. Na dnevnom nivou dinar je u odnosu na evro oslabio 0,1 odsto, a u Narodnoj banci Srbije kažu da je i mađarska forinta oslabila 0,5 odsto, a poljski zlot, rumunski lej i češka kruna po 0,3 odsto.

NBS: Neizvesnost srozala dinar, i druge valute padaju

"Zajednički faktor slabljenja, kako ocenjuju i međunarodni kredibilni izvori, jeste situacija u Ukrajini, čije zaoštravanje utiče na ponašanje investitora koji nastoje da minimiziraju svoje rizike", rečeno je u centralnoj banci.

Pored toga, dodaju, slabljenju valuta "kumuje" i neizvesnost u vezi sa fiskalnom konsolidacijom u zemlji, zatim pojačana tražnja deviza od strane uvoznika energenata u uslovima niskih prometa na deviznom tržištu, ali i neizvesnost vezano za buduću monetarnu politiku američkog FED-a i sa ekonomskim oporavkom u zoni evra.

Kako bi obuzdala slabljenje dinara, NBS reaguje prodajom ili kupovinom deviza u slučaju privremenih šokova, kako kažu, vodeći računa o održavanju cenovne i finansijske stabilnosti. Samo u ovoj godini, u cilju sprečavanja prekomernih oscilacija kursa, NBS je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 910 miliona evra, a kupila 200 miliona.

"Nastavićemo da radimo svoj posao, a to je da održavamo stabilnost u svakom smislu, i cenovnu i makroekonomsku i izvesnost u poslovanju privrede. Istovremeno, potrebna nam je i "nevidljiva ruka" javnog i privatnog sektora, javnosti uopšte, kako bi svi zajedno doprineli ukupnoj stabilnosti", kažu u centralnoj banci.

NBS će, najavlljuju, i u narednom periodu nastaviti da pažljivo da prati kretanja na domaćem deviznom tržištu i dešavanja u međunarodnom okruženju i u skladu s tim da procenjuje karakter i trajnost faktora koji mogu da utiču na kretanje deviznog kursa.

U zavisnosti od tih kretanja zavisiće i smer, način i veličina učešća NBS na deviznom tržištu, kažu u NBS-u.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije dinar evro devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana