Tekst objavljen: 04.12.2013 12:58        


Stepen dinarizacije finansijskog sistema Srbije smanjen je za 0,1 procentni poen, objavila je Narodna banka Srbije. Stepen dinarizacije meren učešćem dinarskih plasmana u ukupnim plasmanima privredi i stanovništvu, na kraju trećeg tromesečja iznosio je 27,3 odsto.

NBS: Manje dinarskih kredita, više dinarske štednje

Plasmani banaka privredi i stanovništvu su na kraju trećeg kvartala iznosili 1.826,8 milijardi dinara i u odnosu na kraj prethodnog tromesečja manji su za jedan odsto.

Padu plasmana podjednako je doprinelo smanjenje njihove dinarske i devizne i valutno indeksirane komponente. Međutim, zbog bržeg pada njihove dinarske komponente, zabeležen je pad stepena dinarizacije.

U sektorskoj strukturi plasmana banaka i dalje se beleži rast dinarskih plasmana stanovništvu, pre svega gotovinskih kredita, pa je njihovo učešće u ukupnim plasmanima stanovništvu povećano za jedan procentni poen, na 37,4 odsto.

Učešće dinarskih plasmana u ukupnim plasmanima privredi je u istom periodu smanjeno za jedan procentni poen, na 21,3 odsto.

Stepen dinarizacije, meren učešćem dinarskih depozita u ukupnim depozitima privrede i stanovništva, na kraju trećeg kvartala je iznosio 21,1 odsto i u odnosu na kraj prethodnog tromesečja, to učešće je povećano za 0,9 procentnih poena.



Depoziti privrede i stanovništva su na kraju trećeg kvartala iznosili 1. 481,5 milijardi dinara, ili za 2,2 odsto više nego na kraju prethodnog tromesečja.

U trećem kvartalu je zabeležen nastavak rasta dinarske štednje, i to najbržim tempom u proteklih sedam tromesečja. U istom periodu, devizna štednja je, nakon smanjenja u drugom tromesečju, ostvarila skroman rast, tako da je povećano učešće dinarske štednje u ukupnoj štednji.

Dinarska štednja je u trećem kvartalu nastavila da raste i to treće tromesečje zaredom, i iznosila je 23,3 milijarde dinara, što je za 12,7 odsto više nego na kraju prethodnog tromesečja.

S druge strane, devizna štednja je u trećem kvartalu povećana za 0,5 odsto, na 8,14 milijardi evra krajem septembra, što, nakon pada u drugom kvartalu, predstavlja najskromniji prirast devizne štednje u poslednje četiri godine.

Uprkos takvim kretanjima, učešće dinarske štednje u ukupnoj štednji i dalje je skromno - 2,4 odsto, mada ohrabruje znatno povećanje tog učešća u trećem tromesečju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinarizacija dinar Srbija štednja krediti dinarska štednja dinarski krediti dinarski kredit Narodna banka Srbije nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana