Tekst objavljen: 10.12.2013 8:39        


Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Veselin Pješčić rekao je da će najveći izazov naredne godine biti dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije. U centralnoj banci, prema njegovim rečima, veruju da će Vlada biti dosledna u u sprovođenju tih mera.

NBS: Kurs dinara će u 2014. biti relativno stabilan

U skladu sa programom fiskalne konsolidacije i srednjoročnom fiskalnom strategijom nivo javnog duga bi trebalo da raste do 2016. godine, a posle toga da se stabilizuje i počne da se vraća ka zakonskim limitima, kazao je Pješčić novinarima na predavanju o monetarnoj politici Srbije na niškom Ekonomskom fakultetu.

"Ono što preostaje je fiskalno prilagođavanje prema projekcijama Ministarstva finansija u naredne tri godine od pet odsto BDP-a i smanjenje nivoa deficita sa sadšnjih sedam na jedan do jedan i po odsto u 2016. godini, kako bi počeo da se smanjuje i nivo javnog duga u BDP-u", naveo je viceguverner.

Pješčić je rekao da je opredeljenje NBS da inflacija i naredne godine bude ispod centralne vrednosti od četiri odsto i sve mere koje centralna banka preduzima imaju za cilj održavanje cenovne stabilnosti.

Kurs će, kao i ove godine biti relativno stabilan, naročito ako se imaju u vidu najavljene mere fiskalne konsolidacije koje treba da doprinesu održavanju makroekonomskoj stabilnosti, napomenuo je on.

Pješčić je, povodom zadataka konstituisanog Komiteta za finansijsku stabilnost, rekao da je osnovni zadatak tog komiteta razmena mišljenja predstavnika relevantnih institucija i koordinacija sprovođenja dogovorenih mera, kako bi se sačuvala finansijska stabilnost u zemlji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evro dinar devizni kurs Narodna banka Srbije nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana