Tekst objavljen: 19.01.2016 15:02        


Objava da će biti vanrednih izbora nije imala bilo kakav negativan uticaj na kretanja na deviznom tržištu, a deprecijacijski pritisci na dinar u januaru pod uticajem sezonskih faktora su uobičajeni za ovo doba godine pa trenutni nivo deviznog kursa ne treba da zabrinjava, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS). 

NBS: Kretanje kursa uobičajeno za januar

Iako bi u nekim okolnostima vest o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora mogla imati određene posledice po kretanja na deviznom tržištu (ukoliko je takav potez izazvan većom političkom nestabilnošću ili lošim performansama ekonomije), ovaj put ni same najave, a ni objava da će izbora biti nisu imali negativan efekat, navodi se u saopštenju.

"To je, pre svega, rezultat činjenice da održavanjem najavljenih izbora neće biti ugrožen niti jedan od planiranih investicionih projekata, kao ni aranžman sa MMF-om, odnosno da političko-ekonomski napredak kojim je Srbija krenula nikako neće biti doveden u pitanje", poručuju iz NBS.

Takođe, kako se dodaje, povoljni domaći ekonomski pokazatelji, koji su priznati i od strane međunarodnih institucija, kroz povećanje izgleda od strane rejting agencija Standard||Purs i Fič, daju pozitivne signale međunarodnim investitorima da i fiskalna i monetarna politika idu u dobrom smeru - ka poboljšanju makroekonomskih performansi.

Ilustrujući uticaj koji stav najvećih rejting agencija ima na ponašanje investitora, iz NBS-a kao primer navode nedavno dnevno slabljenje poljskog zlota od 1,9 odsto, nakon što je agencija S||P smanjila i kreditni rejting i izglede Poljskoj, tako da je od početka 2016. poljski zlot je oslabio 5,0 odsto prema evru.

"Dinar je u 2016. godini oslabio prema evru za 1,1 procenat, što je uglavnom posledica sezonskih faktora. Deprecijacijski pritisci su karakteristični za početak godine usled sezonski pojačane tražnje domaćih preduzeća - uvoznika energenata za devizama. Ove godine to je delimično potpomognuto i turbulencijama na svetskim finansijskim tržištima (pre svega na berzama u Aziji), koja beleže najlošiji početak u prethodne tri decenije", objašnjava se u saopštenju.

Iz centralne banke takođe navode da dodatne sezonske faktore predstavljaju i knjiženja ispravki vrednosti potraživanja banaka, koja su pretežno koncentrisana u poslednjem tromesečju godine, a efekti tog faktora su donekle izraženiji nego 2015. zbog specijalne dijagnostičke studije koju je sprovela NBS, s ciljem što preciznijeg merenja vrednosti problematičnih kredita.

"Napominjemo da trenutni nivo deviznog kursa nikako nije nešto što treba da zabrinjava, jer je rezultat privremenih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja. Pri tome naročito treba uzeti u obzir i činjenicu da je i prošle godine u ovo vreme dinar, pod pritiskom sezonskih faktora, bio na ovim i nešto višim nivoima".

Neosnovano licitiranje u vezi sa vrednošću dinara na koju, u maloj i otvorenoj ekonomiji poput naše, utiče veliki broj faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja može otežati napore koje NBS ulaže kako bi održala stabilnost na deviznom tržištu, navodi se u saopštenju.

"Svesni važnosti deviznog kursa za stabilnost cena i finansijskog sistema, za izvesnost privređivanja i mogućnost otplate kredita, NBS svakodnevno analizira sve faktore koji utiču ili će uticati na aktivnosti na deviznom tržištu i shodno tome po potrebi adekvatno reaguje, ne ciljajući pri tom nijedan nivo deviznog kursa, već relativnu stabilnost na deviznom tržištu", predočila je centralna banka u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar nbs ekonomija srbije kretanje kursa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana