Tekst objavljen: 04.11.2015 8:38        


Od početka primene Zakona o platnim uslugama, 1. oktobra ove godine, Narodna banka Srbije izdala je prve dve dozvole za pružanje platnih usluga privrednim društvima Tenfore d.o.o. Beograd i Eki Transfers d.o.o. čime je počela da se širi mreža pružalaca platnih usluga u Srbiji, rečeno je u Privrednoj komori Beograda. 

NBS izdala dve dozvole za pružanje platnih usluga

Po dobijanju dozvole za pružanje platnih usluga ova privredna društva u postupku propisanim Zakonom, registruju se kao platne institucije u Agenciji za privredne registre, a rok za izdavanje dozvola je 90 dana.

Zakon koji je usvojen 8. decembra prošle godine stupio je na snagu devet meseci kasnije kako bi svi učesnici imali prilike da se pripreme i prilagode novim pravilima, rekla je direktorka Sektora za platni sistem u Narodnoj banci Srbije, Dragana Stanić.

Ona je navela da je osnovni cilj donošenja ovog zakona povećanje zaštite korisnika platnih usluga - stanovništva i privrede, kao i povećanje konkurencije na tržištu platnih usluga kako bi se povećao njihov kvalitet i snizile cene.

Sada su jasna prava korisnika platnih usluga, rokovi izvršenja su kraći, što znači da se nalog za plaćanje mora izvršiti u toku istog dana, a obračun kamata na platnom računu može biti isključivo u korist korisnika računa, kazala je Stanić, a saopšteno je iz Privredne komore Beograda.

Ona je istakla da je NBS na taj način stvorila pravni okvir za dve kategorije pružalaca platnih usluga: platne institucije i institucije elektronskog novca.

Njihov ulazak na tržište je uređen i jasno definisan da bi korisnici bili zaštićeni, kazala je Stanić i podsetila da su do sada platne usluge mogle da pružaju isključivo poslovne banke i pošta.

Sada učesnici na tržištu mogu da budu i novoformirana privredna društva ili postojeća privredna društva ukoliko prošire svoju delatnost na pružanje platnih usluga, kazala je Stanić.

Ona je navela da je početni kapital za ova pravna lica od 20.000 do 125.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Sekretar Udruženja informatičke delatnosti u Privrednoj komori Beograda, Dušan Rakić rekao je da Zakon o platnim uslugama dobar okvir za donošenje Zakona o elektronskom poslovanju, čije se usvajanje očekuje u Skupštini Srbije početkom iduće godine.

On je ocenio da će se donošenjem i ovog Zakona otvoriti vrata elektronskom biznisu i digitalnoj ekonomiji u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
platne usluge nbs Privredna komora Beograda Novi zakon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana