Tekst objavljen: 20.12.2013 8:45        


Izvršni odbor NBS doneo je odluke koje bi trebalo da stvore što adekvatniji regulatorni okvir za rešavanje problema akumuliranih nenaplativih kredita u bankama. Te odluke bi, kako je saopšteno iz Narodne banke Srbije, trebalo da spreče dalje nagomilavanje nenaplativih kredita.

NBS donela mere da reši problem nenaplativih kredita

Izmene Odluke o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke odnose se na pravila koja uređuju klasifikaciju sredstava stečenih naplatom potraživanja, potraživanja od lica kojem je banka ustupila potraživanje, kao i računanje dana docnje od naknadno ugovorenog datuma dospeća.

Konačno, izmene pravila koja se odnose na računanje dana docnje od naknadno ugovorenog datuma dospeća omogućuju veću fleksibilnost u naknadnom ugovaranju uslova otplate u slučajevima kada promena uslova otplate nije prouzrokovana kašnjenjem dužnika u izmirivanju svojih obaveza ili pogoršanjem njegovog finansijskog stanja.
Izmenom odredaba, koje uređuju klasifikaciju sredstava stečenih naplatom potraživanja za nepokretnosti, produžava se period tokom kojeg banka nije dužna da klasifikuje sredstva stečena naplatom - produženje na tri godine, pri čemu se taj period više ne računa od dana sticanja tih sredstava, već od dana dospeća predmetnog potraživanja.

Na taj način banke će biti motivisane da, u slučajevima kada dužnik ima probleme u izmirivanju svojih obaveza prema banci, što pre započnu postupak naplate potraživanja i na taj način preduprede dalju akumulaciju nenaplativih potraživanja u svojim portfolijima.

Takođe, u cilju obezbeđivanja što šireg kruga lica kojima banke mogu ustupati potraživanja, rešavajući na taj način problem postojećih nenaplativih kredita u svojim portfolijima, izmenama se menjaju pravila klasifikacije potraživanja od klijenta kome je banka ustupila potraživanje.

Umesto dosadašnje klasifikacije ovih potraživanja u D kategoriju, propisano je da se klasifikacija potraživanja prema tim dužnicima vrši u skladu sa važećim kriterijumima za klasifikaciju, uz ispunjenost dodatnih uslova koji se odnose na urednost tog klijenta u izmirivanju njegovih obaveza prema banci, kao i na njegovo finansijsko stanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
loši krediti nenaplativi krediti otplata kredita kašnjenje u otplati krediti banke Narodna banka Srbije mere Narodne banke Srbije nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana