Tekst objavljen: 12.09.2017 10:06        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju avgusta iznosile 10.277,7 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 205 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga. To je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Bruto devizne rezerve su povećane u avgustu za 329,7 miliona evra.

NBS: Devizne rezerve u avgustu 10.277,7 miliona evra

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) su na kraju avgusta iznosile 8.589,0 miliona evra, što je za 310,0 miliona evra više nego na kraju jula i njihov najviši nivo od 2000. godine.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u avgustu u najvećoj meri povećane po osnovu intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (priliv od 275,0 miliona evra). Povećanje deviznih rezervi u avgustu realizovano je i putem neto priliva deviza po osnovu većeg korišćenja inokredita od njihove otplate (21,3 miliona evra), kao i kroz neto prilive po ostalim osnovima (56,0 miliona evra).

Svi navedeni prilivi su u znatnom iznosu premašili negativni efekat promena međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu - jedinu kategoriju koja je u avgustu delovala u pravcu smanjenja deviznih rezervi (odliv 22,6 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 589,4 miliona evra i bio je za 79,9 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.709,3 miliona evra.

U avgustu je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 1%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 290 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih kratkoročnih oscilacija kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs devizne rezerve devizne rezerve nbs rast deviznih rezervi m1 novčana masa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana