Tekst objavljen: 11.03.2014 15:12        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju februara iznosile su 10 milijardi i 831,8 miliona evra, što je za oko 295 miliona evra manje nego na kraju januara, saopštila je NBS. Tim deviznim rezervama se obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 351 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

NBS: Devizne rezerve smanjene na 10,8 milijardi evra

Veći devizni prilivi u februara bili su po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 54,5 miliona evra, prodaje državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 49,6 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita i donacija od 31,4 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu otplate duga Medjunarodnom monetarnom fondu (MMF) u iznosu od 100,6 miliona evra i po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima od 62,5 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devize banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju februara iznosile su 7,46 milijardi evra.

U februaru je trgovina devizama na medjubankarskom deviznom tržištu iznosila 411 miliona evra, što je za 157,3 miliona evra manje nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 979,3 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije devizne rezerve državne rezerve rezerve nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana