Tekst objavljen: 08.05.2018 13:04        


Narodna banka Srbije je dala saglasnost AIK banci za dodatno sticanje vlasničkog udela u slovenačkoj Gorenjskoj banci iz Kranja.

NBS dala saglasnost Kostiću za preuzimanje banke

Iz NBS su naveli da je centralna banka, u novom postupku po zahtevu AIK banke, 27. aprila 2018. godine dala saglasnost toj banci za sticanje do 100 odsto učešća Gorenjske banke dd Kranj.

Saglasnost je data, kako se objašnjava, pošto je NBS u postupku kontrole utvrdila da jeAIK banka ispunila naloge i mere koje su joj upućene u decembru 2017., čime su otklonjeni razlozi zbog kojih joj je prethodno bila ukinuta saglasnost iz juna 2016. godine za sticanje akcija Gorenjske banke.“…

Imajući u vidu da je kontrolom utvrđeno da su otklonjeni razlozi zbog kojih je banci prethodno ukinuta saglasnost za sticanje akcija Gorenjske banke, AIK banci je 27. aprila 2018. data saglasnost za sticanje Gorenjske banke kao svog podređenog društva”, navodi se u pisanom odgovoru NBS dostavljenom Tanjugu.

AIK banka već ima 20,99 odsto vlasničkog udela u Gorenjskoj banci, i drugi je najveći akcionar banke iz Kranja posle slovenačkog preduzeća “Sava”. Sa kompanijom “Sava”, AIK banka se dogovorila da kupi 37,6 odsto njihovog udela u Gorenjskoj, za šta je 2016. godine dobila “zeleno svetlo” od NBS.

Međutim, krajem prošle godine NBS je povukla saglasnost zato što su, kako je obrazloženo, u okviru uobičajene kontrole boniteta i zakonitosti poslovanja sa aspekta rizika koji mogu dovesti do ugrožavanja njihovog finansijskog položaja “utvrđene nepravilnosti u poslovanju”.

Gorenjska banka je, inače, jedna od najuspešnijih i najprofitabilnijih slovenačkih banaka i jedina velika banka koja je radila bez državne “injekcije kapitala” 2013. godine, uprkos značajnom nedostatku kapitala. Gorenjska je po veličini aktive imala učešće na slovenačkom bankarskom tržištu od 4,7 odsto na kraju septembra 2017. godine, u ukupnom iznosu od 1,73 milijarde evra, što je čini sedmom najvećom bankom u Sloveniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Miodrag Kostić Gorenjska banka aik banka banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana