Tekst objavljen: 31.12.2015 9:29        


Jačanje uloge dinara u domaćim privrednim tokovima jedan je od strateških ciljeva NBS i Vlade Srbije, a snižavanje referentne kamatne stope preduzima se u cilju da cena zaduživanja u dinarima za građane i privredu bude što niža i prihvatljivija, poručila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

NBS će činiti sve da krediti budu jeftiniji

Ona je u intervjuu za Politiku rekla da su te mere već dale efekta i da su prosečne kamatne stope na dinarske kredite građanima smanjenje sa 21, 9 procenata koliko su iznosile u januaru 2013. na 13, 2 odsto u oktobru ove godine.

"Građani se zbog toga zadužuju sve više u dinarima pa se u prvih devet meseci ove godine oko dve trećine novoodobrenih kredita stanovništvu odnosi na kredite u dinarskom znaku", rekla je guverner NBS.

Što se tiče inflacije, Tabaković je rekla da se ne mogu izbeći uticaji iz međunarodnog okruženja i da centralne banke ne mogu u potpunosti i direktno da kontrolišu sve faktore inflacije, pa ni NBS.
Znatan udeo u ukupnoj inflaciji čine i regulisane cene na koje centralna banka ne može direktno da utiče, podvukla je.

"U takom ambijentu, razlika od dva procentna poena u odnosu na ciljeve razvijenih ekonomija čini se realnom", rekla je Tabaković.

Ona je kazala da ciljanjem inflacije NBS šalje predvidive signale poslovanja.
"Kada kažemo da ćemo inflaciju dovesti na nivo od oko četiri odsto time privredi, građanima i bankama dajemo bitnu informaciju za planiranje poslovnih i potrošačkih odluka. Time se eliminiše element neizvesnosti", ocenila je Tabaković.

Ona je kazala da je za 2016. godine cilj za inflaciju nepromenjen i iznosi četiri plus, minus jedan i po odsto.

Njen povratak u granice cilja, kako je kazala, očekuje se u drugoj polovini sledeće godine čemu bi trebalo da doprinesu i efekti dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

Kako je kazala, relativna stabilnost deviznog kursa je izuzetno značajna za funkcionisanje ekonomskog i finansijskog sistema.

Tabaković je ocenila da je vrlo pozitivna namera države da se zadužuje u dinarima jer je struktura javnog duga vrlo značajna u situacijama kad dolazi do većih pomeranja vrednosti dolara ili evra i ograničava njihov uticaj.

Ona je kazala da udeo problematičnih kredita blago pada kao rezultat naplate, otpisa i restrukturiranja tih kredita.

Udeo zajmova privredi krajem oktobra bio je 23, 1 odsto što je niže za jedan procentni poenu u poređenju sa septembrom.Takođe, učešće sektora stanovništva je zabeležilo pad od 0, 2 poena, navela je guvernerka NBS.

Tabaković je kazala da je dinar od početka 2015. prema evru oslabio za svega 0,7 odsto.
Govoreći o "Telekomu", guvernerka centralne banke je kazala da joj je "pao kamen sa srca" i da joj je drago što nije prodat budući da se, po njenom sudu, nisu pojavili kupci dorasli da preuzmu tu kompaniju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaduživanje u dinarima nbs keš krediti jeftin kredit dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana