Tekst objavljen: 24.08.2017 11:07        


Narodna banka Srbije na čelu sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković je opet zvanično spustila rampu Dobroslavu Bojoviću za kupovinu akcija “Energoprojekta”, tačnije preuzimanje kapitala “Energoprojekt garanta”.

NBS blokirala Bojoviću kupovinu

Podsećanja radi, “Blic” je još pre mesec i po dana pisao kako je Komisija za hartije od vrednosti ignorisala NBS u slučaju “Energoprojekta”. Tako je ova komisija odobrila Bojoviću ponudu za kupovinu akcija “Energoprojekt holdinga” bez dozvole Narodne banke Srbije. Inače, Narodna banka Srbije je u svom saopštenju 5. jula jasno naznačila javnosti da se preuzimanjem “Energoprojekt holdinga” može steći i efektivna kontrola nad akcionarskim društvom za osiguranje “Energoprojekt garanta“ i da bi takvo sticanje efektivne kontrole bez njene saglasnosti bilo nezakonito.

Da je kompletna transakcija nezakonita dokaz je i obaveštenje koje je prekjuče stiglo u “Energoprojekt garant” upravo iz NBS. Naime, u tom dokumentu se, između ostalog, kaže da je Bojovićeva firma “Napred razvoj” tražila saglasnost Narodnoj banci Srbije za sticanje posrednog učešća u kapitalu “Energoprojekt garanta”, ali da je taj zahtev odbijen kao nezakonit.

- Imajući u vidu da je u toku rešavanje po ovom zahtevu, pravno lice “Napred razvoj” a.d. (sa dva povezana lica za koja je Komisija za hartije od vrednosti utvrdila da s njim zajednički deluju) steklo je većinska upravljačka prava u iznosu preko 50 odsto kapitala “Energoprojekt holdinga”, i time istovremeno steklo i posredno kvalifikovano učešće u “Energoprojekt garantu” a.d.o. jer je steklo mogućnost efektivnog učešća u upravljanju tim društvom, odnosno u njegovom kapitalu koristeći vlasništvo koje drugo lice ima neposredno u tom društvu, a bez prethodne saglasnosti Narodne banke Srbije - stoji, između ostalog, u obaveštenju Narodne banke Srbije.

Zbog toga su, kako kažu, naložili firmi “Napred razvoj” otuđenje stečenog učešća u akcionarskom društvu za osiguranje “Energoprojekt garanta” u skladu sa članom 37 Zakona o osiguranju. - Rok za izvršenje je tri meseca od dana prijema rešenja što u konkretnom slučaju znači da će vlasništvo nad “Energoprojekt garantom” a.d.o. morati da bude prepušteno nekom drugom licu, koje prethodno dobije saglasnost Narodne banke Srbije - zaključuje se u obaveštenju Narodne banke Srbije.

Dobroslav Bojović, direktor firme “Napred razvoj”, istakao je da će poštovati zakon.- „Napred razvoj“ a.d. će postupiti u skladu sa rešenjem Narodne banke Srbije - rekao je za “Blic” Bojović. Međutim, kako kaže naš izvor, ova najava Bojovića ne znači da će dići ruke i od “Energoprojekt holdinga”.- “Garant” će biti u vakuumu, jer „Energoprojekt“ u njemu neće imati pravo glasa i biće paralisano.

Vrlo je izvesno da će dospeti pod prinudnu upravu NBS, a štetu će trpeti samo društvo i njegovi klijenti - kaže naš izvor. Komisija šurovala sa Bojovićem? Da je Bojović prilikom preuzimanja “Energoprojekta” šurovao sa Komisijom za hartije od vrednosti potvrda je i odluka ovog tela da mu odobri ponudu samo za “Energoprojekt holding” iako je prethodno svojim rešenjem utvrdila obavezu “Napred razvoja” da dostavi ponudu za sva tri društva u okviru „Energoprojekta“: Holding, Entel i Garant. Stručnjaci kažu da je to elementarno neznanje ili vrlo očigledan dogovor Komisije sa Bojovićem jer kako Komisija uopšte može da odobri ponudu istom onom licu koje je manipulisalo na tržištu kapitala, što je sama Komisija utvrdila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Bojović energoprojekt garant

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana