Tekst objavljen: 13.03.2018 9:20        


Startap kompanijama u Srbiji koje razvijaju aplikacije za plaćanje u onlajn prodavnicama, Narodna banka Srbije (NBS) nudi besplatno testiranje njihovih ideja.

NBS: Besplatno testiranje aplikacija za onlajn plaćanje

Startap kompanijama u Srbiji koje razvijaju aplikacije za plaćanje u onlajn prodavnicama, Narodna banka Srbije (NBS) nudi besplatno testiranje njihovih ideja.

Međutim, u protekle tri godine, koliko im je ova mogućnost na raspolaganju, gotovo ni jedna kompanija nije iskoristila prednost testiranja svojih inovacija.

Naime, Zakon o platnim uslugama iz 2014. dozvolio je privatnim firmama koje osmišljavaju sisteme za pružanje finansijskih usluga, da uz pozitivno mišljenje NBS testiraju svoje poslovne ideje, platne sisteme, i to besplatno.

Reč je o novim idejama firmi, a koje prave softvere za plaćanje putem mobilnih telefona, internet aplikacije, kao i rešenja za plaćanje karticama.

"Zakonom iz 2014. godine je data mogućnost da fintekovi i startapovi osmisle inovativna platna rešenja, koje je moguće testirati,odnosno, primeniti u realnom okruženju, a bez ispunjavanja svih regulatornih zahteva prema NBS i prolaska kroz proceduru licenciranja", poručuje generalna direktorka Sektora za platni sistem NBS Dragana Stanić.

Stanić u razgovoru za Tanjug dodaje, da zbog toga što startapovi često ne mogu lako da dođu do izvora finansiranja, upravo je i donet zakon još 2014. i on omogućava potencijalnim ulagačima u startap ideju da kada vide da aplikacija funkcioniše u realnom svetu uz potvrdu NBS, da ulože svoj novac.

Umesto da prvo dobiju licence NBS, za šta je bilo potrebno da plate od 125 pa i do 350 hiljada evra i pripreme kilometarsku dokumentaciju, država im omogućava da ispitaju održivost svojih rešenja u realnom svetu sa pravim korisnicima" a ne u virtuelnom onlajn svetu, što godinama pre donošenja zakona nije bilo moguće.

U NBS kažu da je mali broj onih koji su tu mogućnost i iskoristili, a iz Vlade pozivaju inovativne kompanije da se obrate centralnoj banci kako bi testirali platne sisteme koje su razvili.

"Potrebno je da se startapovi jave Narodnoj banci, da pokažu gde bi se to inovativno rešenje koristilo i nakon procene i pozitivnog rešenja NBS, mogu da počnu sa primenom svog platnog rešenja", kaže Stanić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs online plaćanje testiranje aplikacija Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana