Tekst objavljen: 10.09.2017 13:06        


Tек je počela potraga za iznajmljivanjem stanova u univerzitetskim gradovima u Srbiji, a cene rastu.

Navala na stanove u BG: Cene skaču i to prilično

Tako su i u Beogradu i u Novom Sadu zbog velike potražnje, kirije i do 20 odsto skuplje nego prošle godine. Najtraženije su garsonjere i jednosobni stanovi, i to u blizini fakulteta.

Pred početak nove školske godine na fakultetima Beogradskog univerziteta, studenti već "kaparišu" stanove za iznajmljivanje širom prestonice. Radi uštede, mnogi studenti su stanove u kojima su živeli "odjavili" tokom maja i juna, a nove traže sada. U agencijama za nekretnine kažu da je zakup stanova sada za petinu skuplji nego lane, pišu Večernje novosti.

U Kragujevcu su najtraženije garsonjere i jednosobni stanovi. Zakup je od 80 do 150 evra mesečno. U odnosu na prethodne godine cene privatnog smeštaja za studente znatno su pale. Ranije je i krevet koštao od 60 do 80 evra. Upućeniji kažu da je to zbog veće ponude stanova, posebno onih bolje opremljenih, ali i zbog sve slabijeg materijalnog stanja velikog broja građana. Procene su da na fakultetima kragujevačkog univerziteta studira oko 10.000 studenata, uglavnom iz drugih gradova.

„Iako je u poslednjih godinu dana došlo do poskupljenja kirija, cene su i dalje niske“, kaže Nedeljko Malinović iz agencije za nekretnine "Legat".

„Od avgusta do oktobra je najveća potražnja, i to se ponavlja iz godine u godinu. Najtraženije su garsonjere i jednosobni stanovi, a cene za njih su uglavnom od 150 do 250 evra“, каже он.

Centar Beograda prednjači po cenama, dok su Borča, Krnjača, Karaburma i okolina gradskog jezgra najpovoljniji.

Studente koje je školovanje u Novi Sad dovelo iz drugih gradova i uveliko traže stanove i sobe, sačekalo je poskupljenje. Cene su u odnosu na ranije za 20, pa čak i 30 odsto veće. Razlog je, kako u agencijama navode, što je potražnja mnogo veća od ponude, a akademce najviše zanimaju stanovi bliže fakultetima koji su po "zakonu tržišta" i najskuplji.

U novosadskoj agenciji "Nacional nekretnine" ističu da je ove godine ranije počelo interesovanje za iznajmljivanje stanova, što koriste i stanodavci podižući cene. Tako se jednosoban namešten stan može iznajmiti za od 160 do 200 evra, dok za najam jednoiposobnog mesečno treba izdvojiti od 180 do 250 evra.

Potraga za stanovima je počela ranije, jer, kako objašnjavaju u agencijama, iako školska godina počinje 1. oktobra, stanodavci žele do 1. septembra da sklope ugovore. Nameštena soba se može naći po ceni od 50 do čak 100 evra, sa upotrebom kuhinje i kupatila, u zavisnosti od lokacije.

U Nišu ponuda stanova za iznajmljivanje je solidna, a cene su kao i prošle godine. Za zakup garsonjere potrebno je bar 100 evra. Mnogi akademci iz okolnih mesta rešili su da ne iznajmljuju stanove, već im se više isplati da putuju.

„Kirija i nije toliki problem koliko su ostali troškovi. Grejanje u Nišu je preskupo, tako da i sa cimerom nisam mogao da delim troškove već sam putovao, a tako planiram i ove godine“, кaže student Dejan Živković (21) iz Aleksinca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beograd iznajmljivanje stana rentiranje stana stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana