Tekst objavljen: 09.12.2019 10:15        


Radnici sa srednjom školom trenutno primaju u proseku po 39.000 dinara, a ponuđeno im je povećanje do najviše 45.000 dinara

Nastavlja se štrajk zaposlenih u Pošti

Više od 200 radnika okupilo se u nedelju veče ispred Glavnog distributivnog centra u Zemunu nezadovoljni ponudom povećanja plata, koja je u nedelju veče stigla iz Vlade i rukovodstva "Pošte". Njihov zahtev da poštari i šalterski radnici primaju republički prosek je odbijen i oni će, kako kažu, nastaviti obustavu rada, što su u nedelju veče na sastanku saopštili u Vladi Srbije.

Čekaju pravilnik

Kako nezvanično saznajemo, da bi se utvrdila ovakva preraspodela novca koju traže radnici morao bi da se napravi novi pravilnik o sistematizaciji kojim će se urediti manji raspon između koeficijenata. Za to, smatraju u Samostalnom sindikatu poštanskih radnika, potrebno je nekoliko meseci, a ne dva dana.


To znači da ni posle sedam dana pošiljke neće krenuti iz distributivnog centra ka traženim adresama. Zaposleni u "Pošti" su u štrajku od prošlog ponedeljka, a novi zahtev koji su postavili je raspuštanje radne grupe koja pregovara. Prema podacima sindikata, radnici sa srednjom školom trenutno primaju u proseku po 39.000 dinara, a ponuđeno im je povećanje do najviše 45.000 dinara, što je, po njima, neprimereno. Poslednji pregovori su vođeni u petak i tada je rukovodstvu dat rok do danas u 10 da izađu sa konačnom računicom povećanih plata.

Po predlogu koji je u petak iznet pred radnike, a posle pregovora Vlade, menadžmenta i radnika "Pošte" zarade bi trebalo da budu veće za 13 odsto, dok je preostalih 2.500 zaposlenih sa najvišim zaradama trebalo da dobiju uvećanje od pet procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Tražimo da nam rukovodstvo dostavi tabele sa tačnim iznosima uvećanih zarada - rekao je tada Radoje Đermanović, predsednik Sindikata PTT radnika. - Smatramo da najugroženiji moraju da dobiju najviše. - Prema našoj računici, zaposleni sa zaradom od 40.000 sada bi trebalo da imaju 47.000 dinara, dok oni sa 62.000 treba da dobiju 66.000 dinara. To znači da će najmanje povećanje ići za sedmi stepen stručne spreme, a najveće za radnike sa srednjom školom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štrajk pošta srbije pošta štrajk radnika u pošti štrajk se nastavlja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana