Tekst objavljen: 06.04.2016 11:00        


Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković razgovarala je sa zadrugarima, prerađivačima mleka i predstavnicima malih mlinara i najavila nastavak državne podrške malim poljoprivrednim proizvođačima u vidu brojnih mera i subvencija. 

Nastavak državne podrške malim poljoprivrednicima

Bogosavljević Bošković je posetila Belu Palanku, Dimitrovgrad i Pirot i pored subvencija, najavila nastavak državne podrške i njihovom udruživanju, kao i pomoć za investicije u nove proizvodne kapacitete i zaštiti geografskog porekla, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

"Država će se maksimalno potruditi da zaštiti pre svega male poljoprivrednike, obezbedi plasman za njihove proizvode, da im dodatnim merama pomogne da uvećaju svoju proizvodnju i budu sigurna sirovinska baza za naše mlekare", rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je istakla da će se upravo malim proizvođačima u narednom periodu posvetiti posebna pažnja.
Primetila je da su veliki proizvođači u dovoljnoj meri osposobljeni da sami brinu o sebi, sami sebi obezbeđuju dodatna sredstva i opstaju na tržištu.

Govoreći o zaštiti geografskog porekla, ministar Bogosavljević Bošković je naglasila da je država podržala zaštitu geografskog porekla za posebne proizvode kao što je Staroplaninski ovčji sir, kao i Pirotski ovčji kačkavalj.

"To je jedan od načina da država dodatno stimuliše ove proizvođače, jer sa oznakom geografskog porekla ovi proizvodi dobijaju na tržištu višu cenu, a poljoprivrednici i prerađivači imaju veću podršku u smislu većih subvencija", navela je Bogosavljević Bošković.

Ministarka je kao primer navela da za investicije u sektoru za preradu mleka sa geografskim poreklom, iznos sredstava koje država refundira našim prerađivačima je 65 odsto za ta područja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mladi poljoprivrednici država subvencije države pomoć poljoprivrednicima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana