Tekst objavljen: 29.09.2020 10:35        


Više desetina prevarenih građana tužiće hotelijere u evropskim prestonicama, pošto im ne vraćaju novac od unapred plaćenog smeštaja, koji su rezervisali pre početka epidemije virusa korona

Naši građani pokreću tužbe protiv vlasnika turističkih objekata u Evropi zbog propalih aranžmana

Neki od njih, nakon što zbog zatvaranja granica nisu mogli da otputuju u željene destinacije, više puta su pokušavali da stupe u kontakt sa vlasnicima apartmana i soba, ali bezuspešno, pa su rešili da pomoć potraže putem suda i već su angažovali advokate.

Čačanin R. I. (60) još u januaru je rezervisao i platio apartman u Budimpešti posredstvom "Bukinga", a tamo je trebalo da sa porodicom otputuje u julu.

- Trebalo je da idemo na koncert grupe "Aerosmit" koji je u Budimpešti bio zakazan za 23. jul. Čim su karte puštene u prodaju, elektronski sam platio i smeštaj i ulaznice. Zbog novonastale epidemiološke situacije koncert je otkazan. Međutim, to nije bio razlog da sa porodicom ne provedem produženi vikend u Mađarskoj, ali ni to u tom periodu nije bilo moguće, pošto su granice bile zatvorene - kazao nam je prevareni Čačanin.

Odmah nakon saznanja da neće moći da putuje, on se obratio mejlom vlasniku smeštaja, kao i nadležnima na "Bukingu", koji su odmah deo novca koji je pripao njima kao posredniku vratili. Međutim, stanodavac nikada nije odgovorio ni na jedan mejl, niti na telefonske pozive.

- Ne preostaje mi drugi izbor nego da svoj novac dobijem putem suda - zaključio je R. I.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema našim saznanjima, advokatima širom Srbije poslednjih dana javljaju se ljudi koji su prevareni na isti način kao ojađeni Čačanin. Da naplate svoja potraživanja, ističu advokati, moguće je, ali je taj put, po njihovoj oceni, veoma težak.

- U svakom od ovih slučajeva je neophodno potražiti pravnu pomoć kod advokata iz određene države, u slučaju Čačanina, recimo, Mađarske. Građani treba da pribave dokaz da su smeštaj platili, naravno, potrebno je da imaju i akt po kom je izlazak ili ulazak u određenu državu bio onemogućen. Nakon davanja punomoćja advokatu, klijent ne mora da odlazi na ročišta u inostranstvo. Mi klijente upućujemo na svoje inostrane kolege koje poznajemo, a građani se o advokatima u inostranstvu mogu informisati i u Advokatskim komorama pograničnih gradova Srbije. Treba naglasiti da je za rešavanje ovakvih sporova nadležan isključivo sud one države u kojoj se nepokretnost nalazi, isto važi i za pravo koje se primenjuje - objasnio je beogradski advokat Nemanja Injac, naglašavajući da su određene zemlje, poput Grčke donele posebne propise kojima omogućavaju hotelijerima, vlasnicima privatnih kuća i ostalih vrsta smeštaja da primljeni novac ne moraju da vrate do 2022. godine, ukoliko se do tada usluga smeštaja ne iskoristi.

Rampa i dalje za Grčku, slobodno u Sloveniju i Tunis

Grčka neće otvoriti granice za naše građane do 15. oktobra. Nije sigurno da li će i posle tog datuma, Srbima biti dozvoljen ulazak na njihovu teritoriju. I dok je grčka rampa, već mesecima spuštena, Slovenija je Srbiju svrstala na "zelenu listu", pa se u ovu zemlju može bez ikakvih mera - nema karantima i nema PCR testa. Bez ikakvih zabrana može se od juče i u Tunis, jednu od dražih destinacija srpskih turista. Očekuje se da bi deo naših građana mogao, u narednom periodu, svoj odmor da provede na ovoj destinaciji. Inače, svoja vrata otvorio je i Kipar, ali naši turisti tamo mogu da putuju sada samo uz negativan PCR test, koji nije stariji od 72 sata. I dok su granice EU, uglavnom, od kad je krenula pandemija, zatvorene za naše državljane, poslednjih meseci bez ikakvih problema se putovalo u Tursku i Albaniju, dok je za Hrvatsku i Bugarsku potreban negativan PCR test. Crna Gora je pustila državljane Srbije tek pre nekoliko nedelja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
budimpešta Mađarska tužbe turizam propali aranžmani aranžmani u inostranstvu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana