Tekst objavljen: 10.03.2016 13:02        


U prva dva meseca ove godine ostvarena je naplata budžetskih prihoda od 125,7 milijardi dinara, što je za 16,4 milijardi ili oko 15 odsto više od iznosa projektovanog na osnovu Zakona o budžetu za 2016. godinu, saopštila je juče Poreska uprava.

Naplata budžetskih prihoda povećana 15 odsto

Kako se precizira, u posmatranom periodu bili su predviđeni prihodi od 109,3 milijarde dinara.
Naplata najvažnijih budžetskih prihoda u januaru i februaru ove godine veća je za 8,9 odsto u odnosu na prva dva meseca 2015, kada je naplaćeno 115,4 milijardi dinara.

U februaru je, kako se dodaje, bila planirana naplata 46,8 milijardi dinara najvažnijih budžetskih prihoda, a ostvareno je 55,4 milijarde, odnosno 8,6 milijardi dinara više, tako da je indeks ostvarenja 118,5.

U istom mesecu prošle godine naplaćeno je 54 milijarde dinara najvažnijih budžetskih prihoda.
Prema saopštenju Poreske uprave, u februaru je naplaćeno 3,3 milijarde dinara poreza na dohodak, u odnosu na planiranih tri milijarde (indeks 109,3).

Naplata ovog poreza u februaru 2015. godine iznosila je 2,9 milijardi dinara.

Kada je reč o porezu na dobit preduzeća, u februaru 2016. je planirana naplata 3,8 milijardi dinara, a ostvareno je 4,1 milijardi (indeks 106,3). U februaru prošle godine naplaćeno je 3,6 milijardi dinara ovog poreza.

Budžetski prihodi od ukupnog PDV-a u februaru 2016. iznosili su 33,4 milijarde dinara, u odnosu na planiranih 26,4 milijarde (indeks 126,7), a u istom lanjskom mesecu je takođe naplaćeno ukupno 33,4 milijardi dinara ovog poreza.

Po osnovu PDV-a iz uvoza, koji je bio planiran na nivou 23,1 milijardi dinara, u februaru je ostvareno je 24,4 milijardi dinara (indeks 105,7), dok je u istom mesecu 2015. uvozni PDV iznosio 22,1 milijardu dinara.
Najveći rast je ostvaren kod domaćeg PDV-a, gde je u februaru ove godine naplaćeno devet milijardi dinara, ili 173 odsto više od projektovanog iznosa od 3,3 milijarde dinara.

Iz Poreske uprave napominju da je bruto domaći PDV u februaru ove godine naplaćen u iznosu od 20 milijardi dinara, dok je u istom mesecu lane on iznosio 15,7 milijardi dinara.

Veća naplata je realizovana i kod akciza, sa iznosom od 14,6 milijardi dinara prema projektovanih 13,6 milijardi dinara (indeks 108). Prošle godine u februaru naplata akciza je iznosila 14 milijardi dinara.
U prva dva meseca ove godine, prema rečima direktora Poreske uprave Dragane Marković, nastavljen je trend poboljšanja naplate najvažnijih budžetskih prihoda iz prethodne godine.

"Bolja naplata je rezultat, između ostalog, jačanja interne discipline u Poreskoj upravi, kao i eksterne discipline kroz aktivniju primenu instrumenata redovne i prinudne naplate prema poreskim obveznicima. Unapređen je i kvalitet primene podnošenja elektronskih prijava u sistemu objedinjene naplate", navela je Marković.

U cilju brže, bolje i jednostavnije komunikacije sa Poreskom upravom, novoosnovanim privrednim subjektima od 1. marta omogućeno je da prilikom podnošenja zahteva za registraciju u Agenciji za privredne registre istovremeno podnesu i zahtev za paušalno oporezivanje ili za evidentiranje u sistem PDV-a, podsetila je direktorka Poreske uprave.

Na taj način se, kako je dodala, ukida jedna procedura, odnosno potreba odlaska poreskog obveznika u nadležnu organizacionu jedinicu Poreske uprave.

Novosnovani privredni subjekti, koji su želeli da se uključe u sistem paušalnog oporezivanja, odnosno da se registruju u sistem PDV-a, prijave su do sada mogli da podnose samo u nadležnoj filijali Poreske uprave.
Postupak kontrole utvrđivanja prava na paušalno oporezivanje ili evidenciju u sistem PDV-a, za koje je zahtev podnet u APR-u, istovetan je kao i ukoliko se zahtev podnese u papirnoj formi nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave.

Novoosnovani privredni subjekti i dalje mogu da podnesu zahtev za paušalno oporezivanje ili za evidentiranje u sistem PDV-a u pisanoj formi nadležnom poreskom organu u zakonom propisanom roku i po osnivanju u APR-u.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prihodi prihodi budžeta poreska uprava PDV

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana