Tekst objavljen: 20.03.2019 14:04        


Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da je objavila listu naknada za najznačajanije usluge povezane s platnim ručunom koje naplaćuju banke, pošte, platne institucije i institucije elektronskog novca.

Naknade koje banke naplaćuju od danas transparentne

Na toj listi, objavljenoj na sajtu NBS i na internet prezentaciji Tvoj novac, je 14 platnih usluga za potrošače i 18 platnih usluga za pravna lica i preduzetnike.

Na taj način na jednom mestu su pregledno date sve usluge s liste reprezentativnih usluga i naknade koje različiti pružaoci platnih usluga naplaćuju za te usluge, što će biti najlakši i najbrži način da korisnik uporedi ponudu i tarife naknada kod različitih pružalaca platnih usluga i opredeli se za onog koji mu najviše odgovora, navela je NBS.

Objava takve liste je predviđena izmenama Zakona o platnim uslugama kako bi se obezbedila veća transparentnost naknada koje naplaćuju pružaoci platnih usluga, bolja informisanost i veća zaštita korisnika platnih usluga. Pružalac platnih usluga je dužan da najmanje jednom godišnje dostavi korisniku izveštaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa njegovim platnim računom.

„Na taj način korisnik platnih usluga će imati uvid u godišnji, zbirni iznos naplaćenih naknada po pojedinačnim uslugama i zbirno za sve usluge, što će mu omogućiti da stekne sliku o tome koliko novca godišnje zbirno izdvaja za plaćanje pojedinačnih različitih naknada za usluge povezane s platnim računom“, istakla je NBS.

Ocenjeno je da će to biti najlakši i najbrži način da korisnik uporedi ponudu i tarife naknada kod različitih pružalaca platnih usluga i opredeli se za onog koji mu najviše odgovora.

Od 17. marta počela je i primena odredbi Zakona o platnim uslugama kojima se uređuje postupak promene platnog računa i odredbe kojima se korisniku platnih usluga – potrošaču, garantuje pravo na platni račun s osnovnim uslugama. Kako je objašnjeno, od sada korisnici platnih usluga koji smatraju da ugovoreni način i uslovi pružanja platnih usluga povezanih s platnim računom više ne odgovaraju njihovim interesima, ili da bi im drugi pružalac platnih usluga pružio povoljnije uslove, moći će da daju ovlašćenje novom pružaocu platnih usluga i time da iniciraju postupak promene platnog računa.

„Kako bi korisnik platnih usluga bio pošteđen različitih administrativnih prepreka, sve što treba da uradi je da novom pružaocu platnih usluga podnese pismeno ovlašćenje za promenu računa, a onda je taj pružalac platnih usluga dužan da u bliskoj saradnji s prethodnim pružaocem platnih usluga, u zakonom utvrđenim rokovima, razmeni sve potrebne informacije kako bi korisniku omogućio korišćenje novog platnog računa i usluga povezanih s tim računom“, navela je NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ukazano je da zakonske odredbe kojima se uredjuje pravo na platni račun s osnovnim uslugama treba da podstaknu lakši pristup platnom računu i savremenim platnim uslugama koje korisnicima donose niže troškove i manje rizike, a ujedno povećavaju udeo bezgotovinskih plaćanja što utiče na smanjenje sive ekonomije, kao i na smanjenje rizika od pranja novca.

Platni račun sa osnovnim uslugama do sada nije bio zakonom regulisan i obuhvata usluge koje omogućavaju uplate i isplate gotovog novca na platni račun, odnosno s platnog računa i usluge prenosa novčanih sredstava s platnog računa, odnosno na platni račun direktnim zaduženjem, korišćenjem platne kartice (uključujući plaćanja putem interneta) i transferom odobrenja, uključujući trajni nalog (na odgovarajućim uredjajima, šalterima banaka i korišćenjem interneta).

1 komentar

  1. User image
    Bojana 26.03.2019 9:28

    Ja dama nezaposlena .Mozes krediti lili ne.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs platne usluge naknade banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana