Tekst objavljen: 05.08.2015 13:35        


Prosečne plate u regionu Balkana najviše su u Sloveniji, a najniže u Makedoniji i Srbiji, pokazuju najnoviji zvanični statistički podaci.

Najviše zarađuju Slovenci, najmanje Makedonci

Prema Statističkom uredu Slovenije, prosečna plata u toj zemlji u maju je iznosila 1.008 evra, što je osetno više u odnosu na druge zemlje regiona, prenose crnogorski mediji.

Posle Slovenaca, najviše plate u regionu primaju Hrvati. Prosečna neto plata po zaposlenom za maj 2015. iznosila je 5.679 kuna, ili 749 evra.

Slede Crnogorci i stanovnici Bosne i Hercegovine.

Zavod za statistiku Crne Gore, Monstat, saopštio je da je prosečna neto zarada u maju iznosila 481 evro, što je u odnosu na maj prošle godine rast od 0,2 odsto.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosečna mesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u posmatranom mesecu vredela je 830 konvertibilnih maraka, ili 424 evra, što je nominalni pad za 1,6 odsto u odnosu na decembar 2014.

Od zemalja regiona, na začelju su Srbija i Makedonija gde su prosečne plate nešto iznad 350 evra.

Republički zavod za statistiku Srbije (RZS) objavio je da je prosečna neto zarada u Srbiji u maju ove godine bila 43.964 dinara, odnosno 366 evra, i nominalno je bila manja 3,6 odsto, a realno 3,3 odsto od prosečne zarade isplaćene u aprilu.

Prema podacima Zavoda za statistiku Makedonije, prosečna neto plata u maju u toj zemlji iznosila je 22.071 denar (355 evra) i bila je 2,7 odsto veća od zarade u maju prošle godine.

Kako navode mediji u Crnoj Gori, plate na Balkanu dosta su niže u odnosu na zemlje Evropske unije, gde prosečna mesečna zarada često prelazi 2.000 evra.

Prema podacima francuskog Zavoda za socijalno osiguranje, prosečna mesečna plata u Francuskoj u prošloj godini porasla je 1,5 odsto, na 2.474 evra, a najnovije statistike pokazuju da je prosečna plata u Austriji 2.114 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zarada u regionu prosečna plata prosečna plata u srbiji najmanje plate u regionu NZS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana