Tekst objavljen: 31.03.2018 11:34        


Nastavlja da opada interesovanje građana za potrošačke kredite. Procedure za pozajmljivanje gotovine jednostavnije. Za dva meseca keš krediti narasli za 2,5 milijardi.

Najviše uzimamo keš i refinansirajuće kredite

Svega 11,7 milijardi dinara "teški" su potrošački krediti koje građani otplaćuju bankama. Iako je reč o gotovo 100 miliona evra, ova suma je znatno manja od pozajmljenog keša, koji se meri čak 30 puta većim iznosima.

Podaci Kreditnog biroa pri Udruženju banaka Srbije pokazuju rast gotovinskih i refinansirajućih zajmova, dok potrošački zajmovi iz meseca u mesec - padaju. Tako su keš krediti od početka godine porasli za 2,5 milijardi dinara, dok je iznos potrošačkih zajmova koje otplaćujemo za dva meseca pao za 3,5 milijardi dinara.

Bankari ovo objašnjavaju fleksibilnošću gotovinskih zajmova.

Gotovinski zajam klijent može da troši za bilo koju namenu, dok potrošački mora namenski da potroši za ono za šta ga je i uzeo: kupovinu nameštaja, bele tehnike, letovanje... - objašnjavaju u bankama.

- Potrošački zajam banka uplaćuje direktno na račun prodavca, a na osnovu profakture koju nam klijent dostavi, dok keš kredit klijent može da koristi za više namena istovremno.

Ipak, čini se da najveću potrebu za kreditima građani imaju ne za kupovinu novih stvari, opremu stana i letovanja, već upravo zarad pokrića dospelih dugova. To pokazuju i iznosi refinansirajućih zajmova, koji beleže još veći rast od keš kredita. Tokom januara i februara refinansirajući krediti su porasli za čak 3,45 milijardi dinara. Ovim kešom "zatvaraju se" stari dugovi, uz simbolične dodatne iznose koji "preteknu" za tekuću potrošnju.

JEFTINIJA GOTOVINA
Iako je tražnja građana za potrošačkim kreditima niska, njihova cena je u većini banaka viša nego za keš kredite. Statistika Narodne banke Srbije pokazuje da je prosečna kamatna stopa na potrošačke kredite na rok do godinu dana 15,39 odsto, dok je ista stopa na gotovinu 8,54 odsto. Ipak, potrošački zajmovi su povoljniji na duge rokove, duže od pet godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Q 28.03.2018 15:19

    Lose, jako lose...Narod ide u sve dublji ponor...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
keš krediti potrošački krediti zajam banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana