Tekst objavljen: 18.11.2016 10:30        


Rezultati ankete o stavovima privrednih subjekata o stanju poslovnog okruženja, pokazali su da su reforme pojednostavile poslovanje i da je privreda najbolje ocenila pozitivne promene u inspekcijskom nadzoru i sistemu izdavanja građevinskih dozvola, rečeno je danas u PKS, gde su predstavljeni rezultati tog istraživanja. 

Najviše pomaka u inspekciji i građevinskim dozvolama

Rec je o šestoj godišnjoj anketi USAID-ovog projekta za bolje uslove poslovanja (BEP), a rezultati ankete odražavanju stavove 1.000 privrednih subjekata u zemlji.

Ambadasor SAD u Srbiji Kajl Skat istakao je da ovogodišnja anketa pokazuje šta se sve može postići kada se udruže vlada, privatni sektor i donatorska udruženja.

"Jedno od najvećih unapređenja tiče se pozitivnih promena u percepciji privatnog sektora, odnosno ovogodišnji rezultati pokazuju da je privreda ocenila najbolje promene u inspekcijskom nazdoru i postupanju inspektora", rekao je Skat.

Te promene su, prema njegovim rečima, ključne za borbu protiv sive ekonomije.
"Čestitamo Vladi Srbije što je u fokus stavila borbu protiv sive ekonomije i nadamo se da ćemo pomoći da ostvaruje još bolje rezutate i u budućnosti", istakao je Skat.

Američki ambasador je istakao da su ove godine postignuti veoma dobri rezultati kada je u pitanju sistem izdavanja građevsnkih dozvola.

On je ukazao da je Srbija u mnogim segmentima ostvarila odlične rezultate, što pokazuje i napredak na Duing biznis listi Svetske banke.

Skat je naveo i da je ambasada SAD, odnosno USAID, u poslednjih 15 godina uložio više od 350 miliona dolara u ekonomske reforme i ekonomski razvoj Srbije.

Prema njegovim rečima, sprovedena anketa važna je kako bi se sagledali problem i izazovi sa kojima se suočavaju preduzeća u Srbiji.

On je naveo neke od rezultata, ističući da je u anketi 82 odsto privrednika reklo da su inspektori dobro obučeni, a da je u prvoj anketi sprovedenoj 2011. godine to reklo svega 37 odsto.

Takođe 78 odsto privrednika je sada reklo da su propisi o inspekcijskom nazdoru lako dostupni, u poređenju sa 2011. godinom kada je to mislilo svega 28 odsto privrednika, kazao je Skat.

Ambasador je rekao da je pristup izvorima finansiranja za preduzeća i dalje veliki problem, jer nalazi ankete pokazuju da se 68 odsto privrednika uopšte ne zadužuje.

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ukazala je da je primetno da mala i srednja preduzeća sada imaju bolje uslove za rad i da se bolje razvijaju.

Svake godine može da se vidi određeni napredak i to prepoznaju i međunarodne finansijske institucije, rekla je ona.

Ministarka je ukazala na još neke rezultate, navodeći da je u prvih pet meseci ove godine vrednost građevinskih radova porasla za 59 odsto u odnosu na isti period lane.

"Što se tiče pitanja samog katastra, mnogo toga je urađeno, ali mnogo toga još mora da se uradi da bi se taj sektor građevinarstva zaokružio", rekla je Mihajlovićeva.

Ona veruje da može još više da se uradi u sektoru građevinstva u narednom periodu.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da je anketa pokazala da privrednici najveći napredak vide u oblasti elektronskog izdavanja građevinskih dozvola i inspekcijskog nazdora.

"Na svemu tome važnom smo slušajući glas privrede prethodnih godina zajednički radili i pokušali da dođemo do zajedničkih rešenja", rekao je Čadež.

On je ukazao na neke od rezultata u prošloj godini, ističući da je zabeležen najveći međugodišnji industrijski rast - 8,3 odsto i da je taj trend rasta nastavljen je i ove godine.

Takođe protekla godina zavrsena je izvozom koji je za 43 posto veći nego 2011. godine.
Prema njegovim rečima, ne raste samo izvoz robe, već i usluga.

U odnosu na 2011. godinu, kada je prvi put anketa sprovedena, opala je i nezaposlenost, podsetio je Čadež.

"Ono što je za nas bitno je da naše usluge kreiramo po potrebi privrednika, jer mi smo glas privrede", rekao je predsednik PKS, navodeći da se velika pažnja posvećuje i velikim i malim preduzećima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
građevinske dozvole Privrednoj komori Srbije (PKS) elekronske dozvole mala preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana