Tekst objavljen: 24.10.2013 14:45        


Iako se dugi niz godina skoro sve zemlje Zapadnog Balkana nalaze u teškoj finansijskoj i ekonomskoj situaciji, činjenica je, ipak, da građani u nekim zemljama u regionu zarađuju skoro dvostruko više od građana iz drugih susednih zemalja.

Najviše plate u Hrvatskoj i CG, Srbija malo iznad dna

Najmanje plate u zemljama regiona primaju građani Makedonije, Albanije i Srbije, dok su najveće prosečne plate zabeležene u Hrvatskoj, koja je od jula ove godine članica Evropske unije (EU).

Najveća mesečna primanja u Evropi imaju stanovnici Švajcarske gde prosečna mesečna plata iznosi 4.472 evra, a sledi Norveška sa 3.065, Luksemburg 3.000, Danska 2.413, Švedska 2.275 i Finska sa 2.100 evra. U Evropi najmanje plate imaju građani Moldavije, gde je prosečna mesečna plata 197 evra, a nakon nje slede Gruzija sa 217 evra, Jermenija 218 i Ukrajina sa 290 evra.
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatske, prosečna neto plata u Hrvatskoj za avgust iznosila je oko 723 evra, što je skoro dvostruko više od prosečnih plata u nekim zemljama Balkana.

Nakon građana Hrvatske, najviše plate u zemljama bivše Jugoslavije primaju građani Crne Gore gde je, prema Zavodu za statistiku Crne Gore (MONSTAT), prosečna neto zarada u septembru iznosila 475 evra.

Posle Crne Gore, prema visini primanja, slede građani Bosne i Hercegovine, gde je prosečna mesečna neto plata po zaposlenom u pravnim subjektima u avgustu iznosila 423 evra.

S druge strane, najniže plate su u Makedoniji gde je neto plata u septembru iznosila 342 evra, a sledi Albanija gde je prosečna plata u septembru ove godine iznosila oko 380 evra.

Nakon Albanije sledi Srbija gdje su plate malo veće i, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosečna neto zarada u augustu u Srbiji iznosila je 392 evra. Ako se period januar-august 2013. godine uporedi s istim periodom prošle godine, neto zarade u Srbiji su nominalno uvećane za 6,3 posto.

Od ostalih zemalja iz bližeg regiona Balkana, prosečna plata u Sloveniji je u julu ove godine iznosila 990 evra, Turskoj 720 evra, Slovačkoj 700 evra, Rumuniji 480 evra, kao i u Mađarskoj, i u Bugarskoj 390 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prosečna plata prosečna zarada plate zarade Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana