Tekst objavljen: 24.11.2015 13:39        


Više od pet milijardi evra sredstava iz privatnog sektora pribavile su četiri najveće grčke banke što bi, zajedno sa sredstvima iz fondova EU, trebalo da bude dovoljno za pokrivanje njihovih potreba za dodatnim kapitalom, izjavili su zvaničnici u Atini. 

Najveće grčke banke pribavile pet milijardi evra

"Uspeh banaka da privuku više od pet milijardi evra kapitala pokazuje da se vraća poverenje u grčku ekonomiju i bankarski sektor", rekao je za agenciju Frans pres izvor iz grčkog bankarskog sektora.

Opterećene nenaplativim kreditima i kontrolama kapitala uvedenim u junu, grčke banke našle su se pod pritiskom da pribave kapital iz privatnog sektora da bi primile do 10 milijardi evra vredna sredstva za dokapitalizaciju iz evropskih fondova za spas prezaduženih članica evrozone.

Nacionalna banka Grčke, Piraeus, Alpha banka i Eurobanka dobile su nalog od Evropske centralne banke da uvećaju svoj kapital za najmanje 4,4 milijarde evra da bi preživele eventualne buduće ekonomske šokove.

Ministri finansija evrozone su ranije juče Grčkoj odobrili isplatu tranše kredita vredne dve milijarde evra nakon što je ta zemlja pristala na nove mere štednje.

Evropski stabilizacioni mehanizam je dao zeleno svetlo za isplatu nove tranše Grčkoj, nakon što joj je krajem avgusta isplaćeno 13 milijardi evra.

Pregovori o trećem paketu pomoći Grčkoj doveli su tu zemlju na ivicu finansijskog kolapsa pre nekoliko meseci, ali je vlada ipak uspela da postigne dogovor sa kreditorima, pristavši na uvođenje još bolnijih mera štednje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčke banke kapital banke finansijska pomoć kreditori međunarodni grčka ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana