Tekst objavljen: 07.07.2015 15:15        


Boljevac je najuspešnija opština u naplati poreza na imovinu a posle nje slede Negotin i Sokobanja, saopstila je danas nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Najuspešniji u naplati poreza na imovinu

Po uspešnosti naplate poreza na imovinu četvrto i peto mesto dele Veliko Gradište i Zaječar, navodi se u saopštenju.

Tih pet lokalnih samouprava iz istočne Srbije uspele su da naplate porez na imovinu "na osnovu stvarnog stanja nekretnina na terenu, dok su procenat naplate uvećale skoro dvostruko".

GIZ i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju nagradile su ove opštine sa bespovratnim fondom od milion franaka.

Novac koji su opštine dobile i podelile moći će da upotrebe isključivo u razvojne svrhe, precizira se u saopštenju.

Ambasador Švajcarske Žan-Daniel Ruh kaže da ga je taj program podsetio na svrhu vladavine prava i demokratije "gde građani svojevoljno i sa zadovoljstvom deo svojih prihoda opredeljuju državi, a ona to koristi za opšte dobro građana".

"Mislim da smo na pravom putu da stvorimo sistem gde će građani znati da je novac koji daju upotrebljen za opšte dobro", izjavio je Ruh.

Savetnik ministra privrede Srbije Dušan Korunoski smatra da "bez čvršće saradnje lokalne samouprave i privrede nema napretka ni jednih ni drugih".

"Ove opštine koje su se sad istakle u naplati poreza pokazaće svoju konkurentnost i nadam se biti dobar pelcer (primer) i za ostale gradove i opštine", rekao je on.

Predstavnik GIZ-a Aleksander Grunaue kaže da će iskustva sa ovog projekta moći da se koriste u pravljenju novog zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez na imovinu porez Srbija građani

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana