Tekst objavljen: 21.09.2015 8:59        


Najjeftinije grejanje u predstojećoj grejnoj sezoni imaće domaćinstva koja se greju na drva, za šta će im biti potrebno 35.000 dinara za celu sezonu, a najaskuplje će proći oni koji koriste lož ulje, propan butan gas i električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje. 

Najjeftinije grejanje na drva, najskuplje na struju

Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, domaćinstva će morati da izdvoje 149.000 za lož ulje, 134.000 za propan butan gas, odnosno 121.000 dinara za električnu energiju, pokazala je analiza Agencije za energetiku.

Najniže troškove energije za grejanje u sledećoj grejnoj sezoni, prema cenama za oktobar, imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama od na primer 4.200 dinara po kubiku, a naročito ako imaju novije peći čija je efikasnost veća od na primer 65 odsto.

U tom slučaju im je za nabavku goriva potrebno 35.000 dinara za sezonu.
Te peći obezbeđuju povoljno grejanje u odnosu na alternative i pri višoj ceni drveta, kakva je u Beogradu i Vojvodini.

Višestruko su manji troškovi prirodnog gasa - 49.000, kao i uglja - od 46.000 do 51.000 dinara, s tim što ti troškovi mogu biti i niži, ukoliko se koriste peći i kotlovi čija je efikasnost veća od navedenih.

Veće troškove, oko 56.000 dinara, imaće domaćinstva koja se greju na pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo, kao i građani koji koriste ogrevno drvo čija je cena 5.800 dinara po kubiku i imaju peći niske efikasnosti.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove energije od 45.000 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija.

Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za čak 44 odsto, na 65.000 dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

U odnosu na prošlu zimu, niže su cene gasa i lož ulja, a više cene električne energije, za koju se očekuje da će biti sve manje povoljna. Ostale cene nisu bitno promenjene, navodi se u analizi Agencije za energetiku.

Navedeni troškovi obuhvataju samo nabavku energije, odnosno goriva, ali ne i investicione troškove kao što su nabavka peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja i periodične preglede i održavanja.

Iz tog regulatornog tela savetuju građanima da ukoliko su u mogućnosti, izoluju svoj stambeni prostor i promene prozore i da ukoliko kupuju nove peći i kotlove, traže one koje su energetski što efikasniji.
Podsticaji koje bi u ove svrhe obezbedila država, utvrđeno je da bi doprineli da se smanje računi za energiju, visoka potrošnja energije u domaćinstvima i emisija štetnih gasova, kao i broj energetski ugroženih kupaca i da se otvore nova radna mesta u Srbiji.

Za grejanje stambenog prostora od 60 metara kubnih na 20 stepeni u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kilovat - časova (kWh) odnsono 150 kWh po metru kvadrata.

Godišnji troškovi obezbeđenja te količine energije iz različitih izvora, zavise od efikasnosti peći i cena energije, odnosno goriva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena grejanja grejanje na struju grejanje na drva grejanje na gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana