Tekst objavljen: 19.12.2016 15:27        


Nafta je danas ojačala iznad 52 dolara za barel pošto je planirano povećanje proizvodnje u Libiji zastalo zbog nastavka tenzija u toj članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEk) koja je izuzeta od smanjenja pumpanja. Cena naftnih fjučersa je porasla u Njujorku za 1,2 odsto nakon skoka od 2,0 procenta u petak, prenosi agencija "Blumberg news".

Naftni "comeback" Libije zastao, cene nafte uzele zalet

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u januaru, porasla je za 62 centa na 52,52 dolara po barelu na robnoj bezi u Njujorku, dok je jutros po londonskom vremenu u 09,48 sati trgovana za 52,20 dolara.

Cena WTI nafte je u petak napredovala za 1,0 dolar na 51,90 dolara. Ukupni volumen trgovanja danas je bio oko 5,0 procenata ispod 100-dnevnog proseka.

U mnogo aktivnijem terminskom trgovanju za februarske isporuke, cena američke naftne reference je ojačala za 27 centi na 53,22 dolara.

Severnomorska sirova nafta "brent" za dostavu u februaru popela se za 59 centi (1,1 odsto) na 55,80 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu.

"Cena nafte kreće u uzlazni period kao rezultat odluke OPEK-a i nečlanica naftnog kartela o smanjenju proizvodnje", kaže glavni robni analitičar u kompaniji SEB Market, Bjarne Skildrop. "Efekat tih odluka još nije iza nas", pri čemu su libijski problemi sa proizvodnjom takođe poduprli cenu, napominje on.

Libijska garda na naftnim postrojenjima odustala je od sporazuma da omogući isporuke sa dva najveća naftna polja u zemlji El Fil i Šarara filds, izjavio je Kaled Hadlul, inženjer u kompaniji "Mellitah Oil || Gas", koja radi na polju El Fil.

Prema njegovim rečima grupa gardista je sprečila protok nafte cevovodom, kazao je on u telefonoskoj izjavi za "Blumberg". Kompanija Repsol, koja posluje na polju Šarara, takođe tek treba odnovi isporuke, pošto se nafta sa oba polja transportuje istom mrežom cevovoda, dodao je Hadlul.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana