Tekst objavljen: 12.12.2016 14:05        


Ruska rublja je danas dostigla najviši nivo u 17 meseci prema dolaru, pošto je cena nafte skočila posle istorijskog dogovora Rusije i drugih nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da se pridruže naftnom kartelu u smanjenju proizvodnje "crnog zlata".  

Naftaši vinuli rublju na 17-mesečni maksimum prema USD

Dolar se jutros trgovao na nivou od 61,05 rubalja, što je najjači kurs ruske valute još od oktobra 2015, dok je evro trgovan za 64,54 rubalja, takođe na 17-mesečnom maksimumu za rublju, javlja Frans pres.

Rusija i 10 drugih država saopštile su u subotu da će smanjiti svoju proizvodnju nafte za više od pola miliona barela dnevno, što je prvi dogovor takve vrste između zemalja nečalnica OPEK-a od 2001. godine, koji je usledio posle sličnog sporazuma članica naftnog kartela prošlog meseca.

Članice OPEK-a su dogovorile kolektivno rezanje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno, počev od januara iduće godine.

Naftaški dogovor postignut minulog vikenda katapultirao je danas cene nafte, pa je američka "laka" nafta WTI za isporuke u januaru u 9,20 časova jutros trgovana za 2,73 dolara više, odnosno po ceni od 54,23 dolara, a severnomorska sirova nafta "brent" za dostavu u februaru je porasla za 2,72 dolara, dostižući kotu od 57,05 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skok rublje ruska rubja opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana