Tekst objavljen: 02.11.2015 11:05        


Vodeće naftne kompanije smanjuju troškove i investicije, jer pad cena nafte umanjuje njihov profit, ali još postoji jedno područje koje nisu "osvojili" - isplata dividendi investitorima. 

Naftaši štede na troškovima, ali ne i na dividendama

Cene sirove nafte su od sredine 2014. godine i više nego prepolovljene zbog obimnih zaliha na svetskom tržištu, što je ugrozilo finansijske rezultate najvećih naftnih kompanija, primoravajući ih da razmotre održivost pojedinih skupljih projekata eksploatacije nafte, prenosi Frans pres.

Profit britanskog energetskog giganta British Petroleum (BP), pogođenog 2010. godine skandalom u vezi sa izlivanjem nafte u Meksičkom zalivu, potonuo je u trećem kvartalu za 64 odsto, zbog čega je BP ovogodišnji investicioni budžet srezao za četiri milijarde dolara u poređenju sa prošlom godinom.

"Sada smo u fazi prilagođavanja našeg finansijskog okvira novom cenovnom okruženju", izjavio je generalni direktor BP-a, Bob Dadli.

Anglo-holandska naftna kompanija Royal Dutch Shell pretrpela je još veću štetu, uknjiživši u trećem kvartalu ove godine gubitak od 7,4 milijarde dolara zbog odustajanja od skupih projekata u vodama Aljaske i u Kanadi.

Istovremeno, francuski Total, čiji se neto profit istopio za 69 odsto u posmatranom tromesečju, smanjio je ovogodišnji investicioni budžet za 10 odsto, dok je italijanski Eni prijavio gubitak od 952 miliona evra u trećem kvartalu.

U sveopštoj borbi za smanjenje troškova, područje isplate dividendi akcionarima je ostalo netaknuto, navodi francuska agencija.

"Velike naftne kompanije smanjuju kapitalnu potrošnju kako da bi omogućile da prag rentabilnosti poslovanja bude na oko 60 dolara za barel. Polaze od ideje da će, na srednji rok, cene nafte biti u proseku 60 dolara po barelu", kaže analitičar kompanije CMC Markets, Džasper Louler.

Prema njegovim rečima, naftaši rađe posežu i za opcijom zaduživanja po niskim kamatama na kratak rok, nego da taknu u fond namenjen podeli dividendi.

"Naftne kompanije će uraditi sve kako bi izbegle smanjenje iznosa dividendi koje isplaćuju sopstvenim akcionarima", izjavio je analitičar francuske istraživačke kompanije Alpha Value, Aleksandar Andloe.
I on dodaje da kompanije pre biraju smanjenje kapitalnih troškova za dve do tri milijarde dolara nego da diraju u dividende.

"Velike kompanije žele da odgovore na očekivanja tržišta, u ovom slučaju investicionim fondovima. Ako smanje dividende, doći će odliva ovih aktera (akcionara)", kazao je Andloe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naftne kompanije akcionari isplata dividendi prihod od dividende Alpha Value Royal Dutch Shell British Petroleum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana