Tekst objavljen: 13.06.2016 11:15        


Cene nafte su nastavile pad u današnjem trgovanju, proširujući prošlonedeljne gubitke u svetlu rasprodaja na azijskim tržištima podstaknutih brigom zbog stanja globalne ekonomije, budućnosti Britanije u Evropskoj uniji i sve većeg broja nafnih bušotina koje se vraćaju u pogon.

Naftaši restartovali rad bušotina, cene ustuknule

Do povlačenja cena dolazi nakon što je američka tržišna referenca, nafta WTI, prošle nedelje dostigla 11-mesečni maksimum zahvaljujući slabijem dolaru, zbog kog je ova sirovina tada bila jeftinija za kupce koji koriste druge valute.

Američka "laka" nafta WTI je danas pala za 60 centi (1,22 odsto) na 48,47 dolara po barelu, dok je severnomorska sirova nafta "brent" oslabila za 47 centi (0,93 odsto) na 50,07 dolara, izveštava agencija Frans pres.

Trgovci su oprezni u iščekivanju sastanaka američkih Feralnih rezervi (Fed) i Banke Japana ove nedelje u nadi da će bar dobiti neke smernice o daljoj monetarnoj politici.

Prisutna je takođe nervoza na tržištu u pogledu toga da li će Britanija glasati za napuštanje EU, pošto neke ankete pokazuju da je kampanja za izlazak iz 28-članog bloka u prednosti samo desetak dana pre referenduma 23. juna.

Postoji strah da bi takva odluka mogla da dovede do novog talasa turbulencija širom tržišta u svetu.
"Ove i sledeće nedelje će verovatno biti zabeležena povećana volatinost na tržištima. Procene trgovaca, vođene rezultatima anketa u vezu sa Bregzitom, poput plicme će se brzo prebacivati na trgovanje", ocenio je u tržišnom komentaru Bernard Ou, strateg u kompaniji IG Markets.

"Iako se ne očekuje da će Fed i Banka Japana preduzeti mere, njihova saopštenja posle sastanaka će i dalje biti važna. Posebno će u fokusu biti Fedove ekonomske projekcije", dodao je on.

Analitičar kompanije BMI Riserč, Piter Li izjavio je za Frans pres da kompanije ponovo stavljaju u pogon naftne platforme, pošto su cene prešle psihološku granicu od 50 dolara za barel, koje pumpanje "crnog zlata" čine finansijski održivim.

Podaci kompanije za naftne usluge "Bejker Hjuz" objavljeni prošlog petka pokazuju da je broj aktivnih američkih platformi porastao drugu sedmicu uzastopno za još tri bušotine, na 328. Ipak, taj broj je i dalje daleko ispod 635 aktivnih bušotina pre godinu dana.

"Mada će veliki događaji u svetu, poput sastanaka centralnih banaka i referenduma (o Britaniji EU) imati uticaja na tržište, generalna slika je u osnovi i dalje ista. Sve zavisi od ponude i tražnje", naveo je Li.
Bilo je malih pozitivnih pomaka na tržištu nakon što je Kina objavila prošle nedelje podatke koji su nagovestili stabilizaciju svetske ekonomije broj dva posle više meseci usporavanja rasta, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte potražnja za naftom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana