Tekst objavljen: 06.09.2016 9:58        


Cene nafte su juče skliznule naniže na trgovanju u Aziji, pošto su trgovci razočarani zbog izostanka detalja u planovima Rusije i Saudijske Arabije za stabilizaciju tržišta "cernog zlata" nakon sastanka najviših zvaničnika dve zemlje minulog vikenda.

Nafta tone

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji se u nedelju sastao sa saudijskim princom prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom na marginama samita G20 u Kini, izjavio je da će dve zemlje raditi na rešavanju problema globalne prezasićenosti ponude i hiperprodukcije koja pogađa cene u poslednje dve godine, prenosi agencija Frans pres.

Međutim, oni nisu objasnili kako će to sprovesti, navodi francuska agencija i podseća da je ostalo samo nekoliko nedelja do sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusije u Alžiru, na kome će biti razmatrana kriza na tržištu nafte.

Američka "laka" nafta WTI je oslabila danas za 0,74 odsto, odnosno za 33 centa, na 44,11 dolara za barel, dok je severnomorska nafta "brent" pala 0,81 odsto, ili 38 centi, na 46,45 dolara.

Izjava indonežanske ministarke finansija Šri Malijani Indravati za tv mrežu CNBC, da joj "odgovara" cena sirove nafte na nivou od 40 do 45 dolara za barel, takođe je izvršila dodatni pritisak na cene. Jedina azijska članica OPEK-a, Indonezija, izvezla je prošle godine nafte u vrednosti 6,4 milijarde dolara.

Današnji pad cena je srezao dobitke od petka, kada je nafta porasla tri procenta posle Putinove izjave da Rusija i druge zemlje proizvođači treba da zamrznu proizvodnju kako bi se stabilizovale volatilne cene. Rusija i OPEK zajedno proizvode polovinu svetske nafte, dodaje francuska agencija.

Prethodni pokušaj postizanja dogovora u aprilu potkopalo je odbijanje članice OPEK-a, Irana, da prihvati bilo kakvo ograničavanje proizvodnje, zbog čega i dalje postoji zabrinutost u pogledu šansi da se na sastanku u Alžiru postigne sporazum.

"U ovoj fazi, tržišta verovatno samo nastoje da steknu sliku o budućim kretanjima na osnovu nekih činjenica, neke opipljive ideje o tome dokle sporazum zapravo može da dosegne pre nego što odgovore na njega", izjavio je za "Blumberg news" Rik Spuner, glavni tržišni analitičar u kompaniji CMC Markets u Sidneju.

"Dobićemo puno izjava o tome, ali verovatno ništa stvarno konkretno dok se ne održi sastanak u Alžiru", dodao je on.

Tržište nafte se muči sa upornom poplavom ponude koja je potopila cene na gotovo 13-godišnji minimum od ispod 30 dolara za barel početkom 2016. godine, i mada su se cene u poslednje vreme oporavile, one su i dalje daleko ispod najvišeih nivoa od preko 100 dolara na kojima su bile sredinom 2014. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte pad cene nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana