Tekst objavljen: 21.12.2016 11:22        


Cene nafte su danas nastavile da rastu, pošto su najnoviji podaci ukazali na prošlonedeljni pad zaliha u SAD, javlja njujorška agencija "Blumberg". Cene naftnih fjučersa za isporuke u februaru porasle su za 0,9 odsto u Njujorku, nakon što su juče porasle za 0,5 odsto, navodi njujorška agencija, dodajući da su zalihe nafte u SAD pale za 4,15 miliona barela, prema izveštaju Američkog instituta za na

Nafta skuplja zbog pada zaliha u SAD

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u februaru porasla je za 46 centi na 53,76 dolara po barelu na robnoj berzi u NJujorku.

Istovremeno, severnomorska sirova nafta "brent" za dostavu u februaru poskupela je za 47 centi (0,9 odsto) na 55,82 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu.

Cene nafte se kreću blizu 50 dolara za barel otkako je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) 30. novembra dogovorila da smanji proizvodnju. Nečlanice OPEK-a, kao što su Rusija, takođe su pristale na rezanje proizvodnje.

"Smanjenje zaliha sirove nafte u SAD je povoljno za naftu. Izgleda da će se taj trend nastaviti. Povratak libijske nafte bi mogao predstavljati problem za tržište", izjavio je Džonatan Barat iz sidnejske kompanije Ajers alajens sekjuritiz.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opek-a zalihe nafte blagi rast cene nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana