Tekst objavljen: 12.03.2015 9:48        


Cene nafte su danas porasle, ali je njihov rast ograničen, budući da trgovci brinu zbog obilnih globalnih zaliha pošto su zalihe u SAD porasle na novi maksimum. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u aprilu poskupela je na Njujorškoj berzi 15 centi na 48,32 dolara, dok je nafta tipa "brent" za aprilsku isporuku u Londonu poskupela 56 centi na 58,10 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Nafta skuplja, zabrinutost oko obilnih zaliha

Američko Ministarstvo energetike saopštilo je juče da su zalihe nafte porasle za 4,5 miliona barela u nedelji zaključno sa 6. martom, dostigavši 448,9 miliona barela, što je najviši nivo od 1982, kada je američka Agencija za informisanje o energetici (EIA) počela da računa nedeljne zalihe. Analitičari su prognozirali da će zalihe nafte porasti na 444,4 miliona barela.

Cene sirove nafte oslabile su oko 60 odsto od juna prošle do kraj januara ove godine zbog obilnih svetskih zaliha, slabosti globalne ekonomije i snažnog dolara, koji naftu čini skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što dovodi do pada tražnje, a time i cena.

Cene su se nešto oporavile u februaru zbog smanjenja broja naftnih bušotina u SAD, ali analitičari veruju da će cenovna kolebanja potrajati još neko vreme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skok cene nafte skuplja nafta jak dolar sirova nafta cena nafte zalihe nafte rast zaliha nafte nafta na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana