Tekst objavljen: 13.08.2015 10:15        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle u svetlu jačanja tražnje tog energenta u SAD i slabljenja dolara, ali je zabrinutost u vezi sa obilnim globalnim zalihama ograničila snažniji rast cena, navode analitičari.  

Nafta skuplja, porasla tražnja u SAD

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru poskupela je na Njujorškoj berzi 10 centi na 43,40 dolara, dok je nafta tipa "brent" za septembarsku isporuku u Londonu poskupela 15 centi na 49,81 dolar, prenosi agencija Frans pres.

Cene su se pomerile sa šestogodišnjih minimuma juče nakon vesti da su zalihe nafte u SAD smanjene, što ukazuje na jačanje tražnje u najvećem svetskom potrošaču nafte.

Američko Ministarstvo energetike je saopštilo da su komercijalne zalihe nafte u nedelji, zaključno sa 7. avgustom, smanjene za 1,7 miliona barela na 453,6 miliona barela, dok je proizvodnja nafte istovremeno pala za 70.000 barela po danu na oko 9,4 miliona barela.

Dolar je oslabio nakon iznenađujuće odluke Kine da devalvira juan, a analitičari navode da bi američka centralna banka u svetlu toga mogla da odloži odluku o podizanju kamatnih stopa u septembru.
Slabiji dolar pojeftinjuje naftu za kupce koji koriste druge valute, što podstiče tražnju i rast cena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta sirova nafta zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana