Tekst objavljen: 26.10.2016 12:58        


Cene nafte su u padu treći dan uzastopno nakon što su podaci iz te industrije pokazali rast zaliha "crnog zlata" u SAD i pošto je Rusija saopštila da preferira zamrzavanje proizvodnje na sadašnjim nivoima umesto smanjenja produkcije.

Nafta skliznula izpod 50 dolara za barel

Cene naftnih fjučersa skliznule su juče naniže za 1,5 odsto posle zatvaranja berze u Njujorku, na ispod 50 dolara za barel, prvi put posle više od nedelju dana, izveštava agencija "Blumberg".

Američke zalihe sirove nafte porasle su za 4,75 miliona barela prošle nedelje, naveo je Američki institut za naftu (API) u nedeljnom izveštaju.

Procenjuje se da će podaci Uprave za energetske informacije (EIA), koji treba da budu objavljeni kasno danas, pokazati rast isporuka.

Agencija Interfaks je prenela da je ruski izaslanik obavestio Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEK) da smanjenje proizvodnje nije opcija za tu zemlju.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u decembru pala je za 75 centi na 49,21 dolar po barelu na robnoj berzi u Njujorku, a danas rano popodne je na berzi u Hong Kongu trgovana za 49,29 dolara. Ukupan obim trgovanja je bio oko 28 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska sirova nafta "brent" za decembarske isporuke pojeftinila je za 66 centi (1,3 odsto) na 50,13 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Cena "brenta" je juče zaključena s padom od 67 centi, na 50,79 dolara za barel, što je najniži nivo od 30. septembra.

Nafta oscilira u blizini nivoa od 50 dolara za barel zbog neizvesnosti u vezi sa sposobnošću OPEK-a da sprovede prvo smanjenje proizvodnje u osam godina i privuče proizvođače izvan naftnog kartela, pre svega Rusiju, da se pridruže tom planu.

Odbor OPEK-a će se sastati ove nedelje kako bi pokušao da reši razmimoilaženja oko toga koliko koja zemlja članica treba da pumpa, pri čemu se Irak zalaže da bude izuzet iz tog plana zbog sukoba sa islamskim militantima.

"Postoji mogućnost da nafta krene ka donjoj granici raspona između 50 i 40 dolara", smatra Majkl Mekarti, glavni tržišni strateg u sidnejskoj kompaniji CMC Markets.

"Zvanični podaci o zalihama u SAD biće ključni faktor za tržište. Mogućnost trajnijeg sporazma OPEK-a je vrlo mala", ocenio je on, prenosi "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo cena nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana