Tekst objavljen: 12.10.2016 13:00        


Cene nafte su se zadržale danas iznad 50 dolara za barel, uprkos nedoumicama u pogledu spremnosti Rusije da se pridruži naporima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za stabilizaciju tržišta, do kojih je dovela izjava direktora Rosnjefta Igora Sečina. 

Nafta se drži iznad 50 dolara uprkos

Cene naftnih fjučersa su danas pretrpele male pozitivne korekcije u NJujorku, nakon pada od 1,1 odsto u utorak, izveštava agencija "Bluimberg".

Kako je juče javio Rojters, najveći ruski proizvođač nafte Rosnjeft doveo je u pitanje potrebu da smanji pumpanje, i to nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin ranije izjavio da će se njegova zemlja pridružiti OPEK-u u ograničavanju proizvodnje.

Kremlj je poručio da izjava generalnog direktora Rosnjefta ne protivreči Putinovom stavu vezanom za sporazum o isporukama.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u novembru ojačala je za 19 centi na 50,98 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku. Cena WTI nafte je juče splasnula 56 centi na 50,79 dolara, sa najvišeg nivoa zabeleženog od jula 2015. godine.

Ukupan volumen trgovanja je bio 61 odsto manji od 100-dnevnog proseka. Prošlog meseca je cena američke naftne refernce porasla za 7,9 procenata.

S druge strane, severnomorska sirova nafta "brent" za isporuke u decembru ugovarana je danas za 23 centa skuplje, na nivou od 52,64 dolara po barelu, na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu. "Brent" je juče oslabio 73 centa na 52,41 dolar.

Nafta je u ponedeljkak skočila na 15-mesečni maksimum nakon što je Saudijska Arabija izrazila optimizam u pogledu finalizacije sporazuma o smanjenju proizvodnje i pošto je Rusija nagovestila svoju podršku sporazumu naftaša.

Mada je ministar za naftu Saudijske Arabije danas napustio Istanbul pre sastanka proizvođača, generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo je izjavio da je većina posla na sporazumu već urađena i da će se zemlje, uključujući Rusiju, Azerbejdžan, Alžir i Venecuelu, još jednom sastati da "uporede beleške".

O OPEK-ovim kvotama za isporuke nafte pojedinačno po zemljama odlučivaće se na zvaničnom zasedanju naftnog kartela krajem sledećeg meseca u Beču.

"Do novembarskog sastanka OPEK-a moguće su izvesne oscilacije cena usled neizvesnosti vezane za pitanje kvota", izjavio je za "Blumberg" Angus Nikolson, tržišni analitičar u kompaniji IG iz Melburna, dodajući da smatra da "pad ispod 45 dolara nije verovatan".

Saudijski ministar za naftu Kalid Al-Falih i njegov ruski kolega Aleksandar Novak će se ponovno sastati radi daljih konsultacija u Rijadu kasnije ovog meseca, saopštilo je saudijsko Ministarstvo za energetiku.

Međuinarodna agencija za energetiku (IEA) je juče ocenila da do uravnoteženja ponude i tražnje na tržištu nafte može doći ranije nego što se očekivalo ako bude sproveden OPEK-ov sporazum o smanjenju proizvodnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvodnja nafte oporavak nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana