Tekst objavljen: 22.12.2015 10:04        


Cene nafte su danas u Aziji evidentirale redak rast, pri čemu se nafta tipa "brent" oporavila sa 11-godišnjeg minimuma uoči objavljivanja novog izveštaja o zalihama u SAD.

Nafta poskupela, trgovci čekaju izveštaj o zalihama

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u februaru poskupela je za 26 centi, na 36,07 dolara za barel, dok je sirova nafta tipa "brent", takođe za februarske isporuke, poskupela za 22 centa na 36,57 dolara u odnosu na 36,35 dolara sa jučerašnjeg zatvaranja Londonske berze, što je bio najniži nivo od jula 2004. godine, prenosi agencija Frans pres.

"Ovo bi trebalo da bude zauzimanje pozicija uoči objavljivanja nedeljnog izveštaja u SAD koji bi trebalo da ukaže na povećanje zaliha", izjavio je tržišni strateg singapurske kompanije IG, Bernard Ou.

On je dodao da je smanjenje jaza između WTI i "brenta" potvrda verovanja tržišta da bi američke zalihe mogle pasti, jer se američki proizvođači nafte iz uljnih škriljaca, koji imaju veće troškove proizvodnje, nalaze pod pritiskom zbog niskih globalnih cena "crnog zlata".

Osim toga, ukinut je i 40-godišnji embargo na izvoz nafte iz SAD, navodi Frans pres.
Od leta 2014. godine, kada su se cene nafte kretale iznad 100 dolara za barel, vrednost sirove nafte je pala za preko 60 odsto, zbog prekomernih globalnih zaliha, slabe tražnje, usporavanja globalne ekonomije i jakog dolara, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte cena nafte na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana