Tekst objavljen: 01.11.2018 13:23        


Gorivo u Srbiji ne pojeftinjuje bez obzira na znatniji pad cena sirove nafte na svetskim berzama. Nafta tipa brent je sa 86,74 dolara koliko je koštao barel početkom oktobra,pojeftinila na 76,47, a VTI - američka laka nafta sa 76,72 skliznula na 66,41 dolar za barel.

Nafta pojeftinjuje na svetskim berzama

Iako su pojedini trgovci naftnim derivatima na našem tržištu "stidljivo" snizili cene za 50 para do dinar po litru benzina i dizela, vozačima je to mala uteha jer su poslednjih nekoliko meseci prodavci nazidali cene i za 10-15 dinara po litru, pravdajući se "skokom cena sirove nafte na svetskim berzama", uz "nizak nivo Dunava"...

Da li će se i kada sniženje sirove nafte, odraziti i na naše cene teško je precizno reći, tvrde sagovornici "Novosti" iz ove industrije, jer cena litra goriva u maloprodaji zavisi od mnogo faktora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Cene goriva se formiraju na tržištu i mnoštvo je uticaja koji povećavaju i smanjuju troškove proizvođača i distributera derivata nafte, a samim tim i cene goriva - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbija. 

On smatra da je racionalnije stvoriti uslove za razvoj tržišne konkurencije, uz snažnu kontrolu države. Konkurencija će omogućiti opstanak samo najefikasnijim distributerima.

1 komentar

  1. User image
    Aleksandar 03.11.2018 9:04

    Ovo je jedna smejurija od drzave. Obican covek ne moze da zivi i opstane. Cena te nafte koju oni pazare pada kod nas cene iste. Nagurace oni cenu na 200 a onda ce drzava da smanji akcizu i da litar bude 190 i drzava ce reci eto uradili smo sto je narod trazio, zanemarujuci cinjenicu da je pocetkom godine gorivo bilo 146 dinara. Strasno i uzasno sta nam rade i sta trpimo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena goriva u srbiji nafta na berzi cena nafte cena goriva gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana