Tekst objavljen: 20.09.2016 13:33        


Cene nafte su oslabile danas u Aziji, u skladu sa očekivanjima analitičara da će nastupiti period volatilnosti uoči sastanka proizvođača sledeće nedelje, dok trgovci takođe iščekuju objavu podataka o američkim zalihama "crnog zlata". 

Nafta oslabila uoči podataka o zalihama u SAD

Američka "laka" nafta WTI je pala za 19 centi na 43,11 dolara po barelu, a severnomorska sirova nafta "brent" se spustila za 16 centi na 45,79 dolara, izveštava agencija AFP.

Cene nafte su potonule prošle nedelje zbog zabrinutosti u pogledu prezasićenosti ponude, ali su se juče blago oporavile nakon što je članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Venecuela, najavila da je dogovor o ograničavanju proizvodnje blizu. Takođe su pojačana očekivanja da će nemiri u Libiji i Nigeriji, koje su veliki proizvođači nafte, ugroziti njihov izvoz.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro izjavio je u nedelju da učesnici predstojećeg sastanka između 14-članog OPEK-a i Rusije, koji će će se održati od 26. do 28. septembra u Alžiru, rade na pripremi dogovora.

Međutim, pojedini analitičari kažu da će u odsustvu bilo kakvog čvrstog dogovora, cene nafte nastaviti da osiliraju.

Cene ove sirovine trpe pritisak zbog dugotrajne prezasićenosti ponude od sredine 2014. godine, što je dovelo do njihovog pada na gotovo 13-godišnji minimum u februaru ove godine.

Prethodna inicijativa za zamrzavanje proizvodnje, za koju se zalagala Saudijska Arabija, doživela je neuspeh u aprilu, pošto je Iran, koji je tek izašao iz višegodišnjih zapadnih sankcija povezanih s nuklearnim programom Teherana, odbio da učestvuje u dogovoru.

Analitičarka kompanije CMC Markets iz Singapura, Margaret Jang, kaže da trgovci takođe "čekaju nedeljni izveštaj (iz SAD) o zalihama nafte kako bi došli do jasnije slike o bilo kakvim mogućim daljim promenama u odnosu ponude i tražnje".

Američko Ministarstvo za energetiku sutra treba da objavi podatke o zalihama nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta pad cene nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana