Tekst objavljen: 28.04.2016 14:08        


Nafta je danas ponovo krenula nizbrdo u trgovanju u Aziji, pošto su trgovci pokupili dobitke nakon rasta cena koje su dostigle novi najviši nivo u ovoj godini usled pada proizvodnje u SAD. Cene "crnog zlata" skočile su juče, drugi dan uzastono, na novi najviši nivo u 2016. godini, posle saopštenja da je američka Uprava federalnih rezervi ostavila kamatne stope nepromenjim, prenosi agencija Frans pres.

Nafta opet klizi naniže, trgovci pokupili dobitke

Podaci američke vlade pokazali su da je proizvodnja nafte pala za 15.000 barela na 8,94 miliona barela dnevno u nedelji do 22. aprila, dok su zalihe bile na najvišem nivou od oktobra 1929. godine, na 540,6 miliona barela, izvestila je njujorška agencija "Blumberg news".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu oslabila je danas za 34 centa na 44,99 dolara po barelu, dok je severnomorska nafta "brent" za juni pojeftinila za 37 centi na 46,81 dolar.

Ovo je rezultat toga što su profiti pokupljeni zbog rasta cena koje je podstaklo tržišno raspoloženje a ne tržišni fundamentu, kaže Piter Li, analitičar za naftu i gas u kompaniji BMI Riserč, sa sedištem u Singapuru.

"Svako je sada optimista u pogledu cena nafte. Bilo kakav signal o padu proizvodnje je dobar znak", rekao je Li za Frans pres.

Dejvid Lenoks, analitičar iz kompanije Fet Provets iz Sidneja, kaže da cene jesu porasle u protekle dve nedelje, ali da tokom dnevnog trgovanja pokazuju kretanje u oba smera, što je rezultat "izuzetne nervoze" na tržištu.

"To je borba između osećanja da će (cene) i dalje kliziti naniže i uzbuđenja kad dobijete bilo kakvu novu informaciju sa (drugih) tržišta", rekao je Lenoks.

Cene nafte su počele da se oporavljaju u februaru posle pada na najniži nivo od 2003. godine, zbog znakova ublažavanja prevelike ponude i pada američke proizvodnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američka nafta cena nafte pad cene nafte američke zalihe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana