Tekst objavljen: 17.03.2017 8:59        


Cene nafte miruju posle jučerašnjeg oporavka do kojeg je došlo pošto su podaci američke vlade pokazali neočekivani pad zaliha "crnog zlata", prvi u ovoj godini. Cene naftnih fjučersa su ojačale za samo 0,3 odsto u Njujorku, nakon što su juče skočile za 2,4 procenta, prekinuvši silazni trend zabeležen trokom sedam trgovinskih sesija.

Nafta miruje, nakon oporavka posle pada zaliha u SAD

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu, koja je juče porasla za 1,6 posto, trgovala se danas za 49,02 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku u 1:23 sata posle podne po londonskom vremenu.

Ukupan volumen trgovanja je na nivou 100-dnevnog proseka. Cena WTI nafte je juče ojačala za 1,14 dolara, završivši na zatvaranju trgovanja na nivou od 48,86 dolara, nakon pada od gotovo 11 procenata u proteklih sedam sesija.

Severnomorska nafta "brent" za isporuku u maju napredovala je za čak 84 centa na 52,65 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu, nakon što je juče bila u porastu za 89 centi na 51,81 dolara.

Američke zalihe nafte su pale prošle nedelje za 237.000 barela s najvišeg nivoa u više od tri decenije, na 528,2 miliona barela, saopštila je Uprava za energetske informacije. Proizvodnja nafte u SAD je, međutim, porasla četvrtu sedmicu uzastopno na 9,1 miliona barela dnevno.

Nafta se prošle nedelje srozala ispod 50 dolara za barel prvi put od decembra prošle godine, usled rasta američkih isporuka koje su podrile rezultate aktivnosti Organizacije zemalja izvoznica nafte (OECD) i drugih proizvođača vezane za smanjenje proizvodnje.

Mada je OPEK-ov izveštaj od utorka pokazao da se proizodnja Saudijske Arabije popela iznad 10 miliona barela dnevno u februaru, ona je i dalje ispod granice utvrđene šestomesečnim sporazumom koji je na snazi od 1. januara.

Irački ministar za naftu Džabar Al-Luaibi je izjavio na brifingu u južnom gradu Basri da ta zemlja planira da poveća proizvodnju na pet miliona barela dnevno do kraja 2017. godine.

Irak je u februaru izvozio 3,87 miliona barela dnevno iz svojih centara na severu i jugu, saopšteno je iz Ministarstva nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta zalihe nafte oporavak cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana