Tekst objavljen: 21.10.2015 9:26        


Cene nafte su danas u Aziji pale, jer trgovci očekuju da će nedeljni izveštaj američke Agencije za energetske informacije (EIA) ukazati na povećanje zaliha u SAD. Cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u decembru pala je 23 centa na 46,06 dolara, a cena sirove nafte "brent" za decembarske isporuke za 11 centi na 48,60 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.

Nafta jeftinija zbog straha od povećanja zaliha u SAD

"Kod trgovaca se ponovo probudila zabrinutost u pogledu pogoršanja situacije sa prekomernim zalihama. Američki naftni institut je objavio da su zalihe sirove nafte u SAD možda prošle nedelje porasle za oko sedam miliona barela, što daje kredibilitet očekivanom povećanju zaliha uoči objavljivanja podataka EIA", izjavio je tržišni strateg singapurske kompanije IG Markets, Bernard Ou.

Potencijalno nagomilavanje zaliha će ukazati na slabiju tražnju, što će se zauzvrat odraziti na pad cena, ocenjuje Frans pres.

"Generalna slika za naftu ostaje nepromenjena. Očekuje se da će se pitanje prekomernih zaliha zadržati nešto duže, odnosno sve dok globalna tražnja ne ubrza", dodao je Ou.

Trgovci su, takođe, oprezni zbog povratka iranske nafte na tržište, jer su zvanični Teheran i šest vodećih svetskih sila počeli da sprovode sporazum namenjen ograničavanju nuklearnog programa Irana u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija toj zemlji, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana