Tekst objavljen: 11.04.2016 13:59        


Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, posle prošlonedeljnih dobitaka potpomognutih podacima o padu proizvodnje nafte u SAD, a uoči predstojećeg sastanka zemalja proizvođača "crnog zlata". 

Nafta jeftinija uoči sastanka vodećih proizvođača

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju pala je 18 centi, na 39,54 dolara za barel, a sirova nafta "brent" za junske isporuke za 18 centi, na 41,76 dolara, izveštava agencija AFP.

Podaci koji su ukazali na iznenađujući pad zaliha i proizvodnje nafte u SAD pružili su podstrek tržištu prošle nedelje, ali i smanjenje broja bušotina.

Trgovci naftom željno iščekuju naredni izveštaj o zalihama u SAD, koji bi trebalo da bude objavljen u sredu, nadajući se daljem smanjenju, koje bi ukazalo na ubrzanje tempa tražnje.

U fokusu trgovaca je, međutim, sastanak u Dohi, 17. aprila, na kom će vodeći svetski proizvođači nafte, predvođeni Rusijom i Saudijskom Arabijom, razgovarati o prekomernoj ponudi na globalnom tržištu koja je cenu nafte srezala za tri četvrtine od avgusta 2014. godine.

"Ova sreda je veoma važna, jer ćemo razmatrati da li je smanjenje zaliha u SAD samo jednokratna stavka ili trend", izjavila je analitičarka singapurske kompanije CMC Markets, Margaret Jang, dodajući da bi novi pad zaliha pružio snažnu podršku cenama nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
broj bušotina cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte svetske zalihe nafte pad cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana