Tekst objavljen: 10.09.2015 13:00        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, jer su se investitori fokusirali na predstojeći izveštaj o energentima u SAD koji bi trebalo da pruži uvid u proizvodnju i tražnju u zemlji koja je najveći svetski potrošač nafte. 

Nafta jeftinija uoči izveštaja o energentima iz SAD

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je 13 centi na 44,02 dolara, dok je cena sirove nafte "brent" pala 32 centa na 47,26 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Primetili smo da nivo proizvodnje u SAD u proteklim nedeljama usporava, ali najnoviji podaci će sigurno biti u fokusu investitora koji traže odgovore na pitanje o prekomernim zalihama", izjavio je analitičar sidnejske kompanije CMC Markets, Rik Spuner za francusku agenciju Frans pres.

Američko ministarstvo energetike će kasnije danas objaviti nedeljni izveštaj o energentima, a analitičari očekuju da su zalihe komercijalne nafte u nedelji zaključno sa 4. septembrom porasle za 250.000 barela.

U juče objavljenom izveštaju, američko ministarstvo je prognoziralo da će proizvodnja nafte u SAD verovatno pasti do sredine sledeće godine kao odgovor na sunovrat cena nafte, da bi se ponovo krajem 2016. godine oporavila.

Proizvodnja nafte u SAD smanjena je u avgustu za 140.000 barela dnevno u odnosu na jul, a vlada u Vašingtonu je snizila projekciju proizvodnje za ovu godinu na 9,2 miliona barela dnevno. Uprkos tome, očekuje se da će ukupna ovogodišnja proizvodnja nafte u SAD biti na najvišem nivou od 1972. godine, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana