Tekst objavljen: 24.11.2016 8:58        


Nafta se trgovala danas u Njujorku na nivou blizu 48 dolara za barel, pošto je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odložila rešavanje pitanja učešća Irana i Iraka u planiranom smanjenju proizvodnje naftnog kartela. Kako izveštava agencija "Blumberg news", cene naftnih fjučersa su fluktuirale između dobitaka i gubitaka za po 0,6 odsto u oba pravca.

Nafta blizu nivoa od 48 dolara za barel

Preliminarni razgovori članica naftnog kartela u Beču završeni su sinoć bez finalnog dogovora o tome na koji način će drugi i treći najveći proizvođač unutar OPEK-a, Iran i Irak, učestvovati u dogovoru o smanjunje proizvodnje, čime je to pitanje odgođeno za ministarski sastanak grupe 30. novembra, izjavila su dva predstavnika.

Zalihe sirove nafte u SAD pale su prošle nedelje za 1,28 miliona barela, prema podacima Američkog instituta za naftu, kog finansiraju kompanije iz ove industrije. Procenjuje se, međutim, da će vladini podaci, koji se očekuju večeras, pokazati rast zaliha.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u januaru oslabila je 29 centi na 47,74 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, a u Londonu je jutros trgovana na nivou od 47,97 dolara za barel. Cena WTI nafte je juče pala za 21 cent na 48,03 dolara. Ukupan volumen trgovanja bio je oko 4,0 posto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska sirova nafta "brent", takođe za januarske isporuke, spustila se za 30 centi (0,6 odsto) na 48,82 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Juče je ovaj tip nafte zabeležio blagi rast od 0,5 procenata, na 49,12 dolara.

Cene nafte su i dalje volatilne zbog spekulacija da OPEK neće biti u stanju da sprovede smanjenje pumpanja "crnog zlata" koje je najavljeno u septembru. Iran povećava poizvodnju, a Irak traži izuzeće od dogovora zbog rata protiv islamskih militanata.

Ministar energetike Saudijske Arabije Kalid Al-Falih je optimista, a i među trgovcima i analitičarima, uključujući i one iz "Goldman Saks Grupe", ove nedelje je ojačalo uverenje da će OPEK postići sporazum o obuzdavanju globalne prezasićenosti ponude.

"OPEK treba da izađe s nekom vrstom dogovora, inače rizikuje veliki gubitak kredibiliteta, pogotovo nakon što je Saudijska Arabija prilično otvoreno najavljivala postizanje dila", kaže Norbert Riker, šef za istraživanje tržišta sirovina u kompaniji "Julius Ber Grupa" u Cirihu.

Dodaje da dogovor između naftaša sputavaju mnoge prepreke, i da se već dva meseca unazad upravo "bore sa problemom učešća Irana i Iraka u sporazumu".

Razgovori u Beču završeni su sinoć konsenzusom koji će sledeće nedelje biti predstavljen ministrima, rekao je libijski guverener u OPEK-u, Mohamed Oun, koji je odbio da da komentar o tome da li su Iran i Irak spremni da ograniče proizvodnju.

Prema preliminarnom sporazumu postignutom krajem septembra u Alžiru, naftni kartel će smanjiti kolektivnu proizvodnju na 32,5 do 33 miliona barela nafte dnevno, a procenjuje se da je proizvodnja u oktobru iznosila 33,6 miliona barela, navodi "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte opek-a cena nafte na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana